In het nieuwe proces tegen Bill Cosby heeft de twaalfkoppige jury bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Pennsylvania gisteren op een tweede dag van beraadslaging de Amerikaanse komiek schuldig bevonden aan alle drie aanklachten van seksueel misbruik.

De tachtigjarige Cosby stond gedurende bijna drie weken terecht voor het drogeren en seksueel misbruik van Andrea Constand in haar woning in januari 2004. Zelf houdt hij vol dat de vrouw, die gisteren in de rechtszaal aanwezig was, had ingestemd met de seks.

Zijn advocaten voerden ter zitting aan dat de vrouw een "pathologische leugenaarster" is die op geld uit was. Zo heeft zij buiten de rechtbank om een minnelijke schikking aanvaard van meer dan drie miljoen dollar.

Voor de openbare aanklager is die betaling echter een bewijs van schuld.

De beslissing van de jury is een zware slag voor Cosby. Hij riskeert in theorie dertig jaar cel, en een boete van 25.000 dollar voor elke aanklacht.

In juni 2017 bereikte de jury na 52 uur beraadslagen in een eerste proces geen overeenstemming. Dat proces liep aldus met een sisser af.

Sinds het schandaal rond Cosby uitbarstte, kwamen al meer dan zestig vrouwen naar buiten met beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van de komiek. Het huidige proces focuste op de aanklacht van Andrea Constand, een voormalige medewerkster van de Temple University in Philadelphia. De andere gevallen waren alle verjaard.

De acteur startte zijn carrière als stand-upcomedian in de jaren zestig. Zijn grootste succes scoorde hij in de jaren tachtig met de populaire sitcom 'The Cosby Show', waarin hij de rol vertolkte van Cliff Huxtable, de innemende en wijze patriarch van een rijke zwarte familie in New York.

Tot er binnen zestig à negentig dagen een uitspraak over een strafmaat is, blijft Cosby vrij op borgtocht, aldus het NBC News. De komiek viel uit naar het Openbaar Minsterie toen dit het over het al of niet intrekken van de borg had.

Cosby's advocaat Tom Mesereau, bekend van de zaak tegen de overleden popster Michael Jackson, zei buiten het gerechtsgebouw dat de "strijd nog niet ten einde is". Cosby, die zelf niets aan verslaggevers zei, zal in beroep gaan tegen zijn schuldigbevinding, aldus zijn raadsman volgens Amerikaanse media.

Procureur Kevin Steele zei op een persconferentie dat "gerechtigheid is geschied". Cosby is "al te lang ontsnapt" aan een schuldigverklaring voor seksueel misbruik. "Geld, macht of uw statuut verhinderen ons niet een strafrechtelijk onderzoek te openen en vervolging in te stellen", zei de magistraat aan het adres van de acteur.