Pasgeboren Britse prinsje heet Louis Arthur Charles © BELGA

De pasgeboren Britse prins, het derde kind van prins William en prinses Kate, heet Louis Arthur Charles. Dat heeft het Britse koningshuis vandaag bekendgemaakt op Twitter.

"De hertog en hertogin van Cambridge zijn opgetogen om mee te delen dat ze hun zoon Louis Arthur Charles genoemd hebben. De baby zal bekend zijn onder de naam Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Louis van Cambridge", aldus Kensington Palace.

Dit is het zesde acherkleinkind voor koningin Elizabeth, die afgelopen zaterdag 92 kaarsjes uitblies. De koningin, troonopvolger prins Charles en de andere leden van beide families "zijn op de hoogte gebracht en verheugd met het nieuws", aldus Kensington Palace, dat daar aan toevoegt dat zowel Kate als het kind het goed maken.

De baby werd geboren in het St Mary's hospital, net als zijn broertje George van vier en zijn zusje Charlotte van twee. Hij is vijfde in lijn voor de Britse troon, na zijn grootvader Charles, de prins van Wales, zijn vader prins William en zijn broer en zus. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Britse monarchie dat de prins niet over zijn zus springt wat opvolging betreft. Dat komt door een hervorming die de koningin doorvoerde en die slaat op alle geboortes na 28 oktober 2011. Sindsdien is het het oudste kind dat de troon erft en niet de oudste zoon.

Het paleis maakte Kates zwangerschap bekend in september. De hertogin werd maandagochtend naar het ziekenhuis gebracht, waar sindsdien hordes fans en journalisten wachten op het heuglijke nieuws. Toen dat werd bekendgemaakt, gingen de champagneflessen open.

Eerst minister Theresa May heeft Kate en William gefeliciteerd op Twitter. "Mijn warmste gelukwensen aan de hertog en hertogin van Cambridge voor de geboorte van hun zoon. Ik wens hen veel geluk voor de toekomst", tweette May.

De eerste foto's van prins Louis