'The Simpsons' bereikt historische mijlpaal © BELGA

De Amerikaanse animatieserie 'The Simpsons' schreef gisterenavond televisiegeschiedenis: de 636e aflevering van de reeks over de gele personages in Springfield werd toen uitgezonden op zender Fox, waarmee de satirische show het record van de westernserie 'Gunsmoke' verbrak als langst lopende tv-show aller tijden.

'Gunsmoke' verscheen van 1955 tot en met 1975 op het scherm en hield het in totaal 635 afleveringen vol. De familie Simpson vierde de mijlpaal met een video waarin de jongste dochter van Homer en Marge, baby Maggie, letterlijk afrekent met 'Gunsmoke' door het hoofdpersonage dood te schieten.

Vorig jaar bestelde Fox een 29e en 30e seizoen van de veelbekroonde animatieserie, ontstaan uit de koker van Matt Groening. Toen stond al vast dat de reeks de langstlopende tv-serie ooit zou worden. Gisteren is het record dan ook officieel verbroken.

'The Simpsons' wordt gesmaakt voor zijn satirische kijk op de (Amerikaanse) popcultuur en is de afgelopen 29 jaar uitgegroeid tot een icoon in het televisielandschap. Het verzamelde onder meer 32 Emmy's en 34 Annie Awards.