Kanye West omschrijft slavernij als "een keuze" © BELGA

De Amerikaanse rapper Kanye West heeft gisteren opnieuw voor controverse gezorgd nadat hij in een bizar interview met showbizzsite TMZ slavernij omschreef als "een keuze".

"Als je hoort over 400 jaar slavernij. 400 jaar lang? Dat klinkt als een keuze", zei de zwarte rapper tijdens het interview waarvan de video werd gepost op de website. TMZ-medewerker Van Lathan reageerde woedend op Kanye's uitlatingen en repliceerde dat hij "teleurgesteld" en "geschokt" was. "De rest van de maatschappij moet omgaan met de marginalisatie die het gevolg is van 400 jaar slavernij van ons volk, waarvan jij nu zegt dat het een keuze was." Begin zestiende eeuw werden miljoenen Afrikanen naar de VS verscheept als slaven. Pas eind negentiende eeuw werd de praktijk afgeschaft.

Het is niet de eerste keer dat de echtgenoot van Kim Kardashian voor commotie zorgt. De afgelopen weken toonde Kanye zich een prominente supporter van de Amerikaanse president Donald Trump, die in het verleden al beschuldigd werd van racisme. "Ik hou van Trump", zei West gisteren ook tijdens het interview. "Trump is een van de favoriete personen van de rap."

Nadat zijn uitlatingen voor flink wat kritiek hadden gezorgd op sociale media, verdedigde de rapper zichzelf op Twitter. "Om mezelf te verduidelijken. Natuurlijk weet ik dat de slaven niet uit vrije wil werden geketend en op een boot gezet", schreef hij. "Mijn punt is dat we slaven bleven ondanks het feit dat we in de meerderheid waren. Dat betekent dat we geestelijk tot slaaf waren gemaakt."