Martin Scorsese trekt van leer tegen Netflix en Rotten Tomatoes © BELGA

Martin Scorsese, regisseur van legendarische films als "Goodfellas", "Taxi Driver" en "Casino", kreeg onlangs op het TCM Classic Film Festival de eerste Robert Osborne Award uitgereikt. In zijn ontvangstspeech sprak Scorsese uitgebreid over de huidige devaluatie van cinema.

De prijs, ter ere van Robert Osorne (die vorig jaar stierf), wordt jaarlijks gegeven aan "een persoon die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het behoud van het culturele erfgoed van klassieke films. Scorsese mocht als eerste de award in ontvangst nemen. Niemand minder dan Leonardo DiCaprio, met wie Scorsese er vijf samenwerkingen op heeft zitten, gaf de prijs uit handen.

Eerst en vooral bedankte hij TCM voor het eerbetoon. Hij uitte zijn lof voor de zender en prees Osbornes werk als filmhistoricus. "Dankzij mensen zoals hem wordt cinema van generatie op generatie overgeleverd. De passionele manier waarop hij erover sprak gaf mensen het gevoel dat ze er ook deel van konden uitmaken."

Daarna had de regisseur het vooral over de toestand van cinema vandaag. "Men spreekt alleen nog over content", zei hij. Of het nu gaat over afbeeldingen, tv-series, trailers, instructievideo's voor koffiezetapparaten, Super Bowl-reclamespots of Lawrence of Arabia, het is allemaal hetzelfde."

Dat films een breder publiek bereiken dankzij streamingplatformen zoals Netflix vindt Scorsese op zich een goeie zaak, maar hij heeft ook zijn bezwaren. "Mensen kunnen een film afzetten en onmiddellijk een andere opzetten", aldus de 75-jarige regisseur. "Er wordt geen individuele waarde meer toegekend aan films. Je kan ze zomaar in stukjes bekijken en meteen vergeten."

Scorsese had ook kritiek voor sites als Rotten Tomatoes en CinemaScore, waarbij films een gemiddelde score worden toegekend gebaseerd op de meningen van respectievelijk de filmpers en het bioscooppubliek. "Zij zorgen ervoor dat films onmiddellijk beoordeeld en veroordeeld worden nog voor mensen de tijd hebben om de film zelf te bekijken en er hun eigen mening over te formuleren."

Scorsese heeft onlangs de opnames van "The Irishman" afgerond, die begonnen vorige zomer in en rond New York City. De film wordt uitgebracht door Netflix, maar de release zal pas voor volgend jaar zijn. Film-veteranen Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci herenigen zich waarschijnlijk een laatste keer in deze maffiafilm.