Vlaamse film goed vertegenwoordigd op filmfestival van Cannes © BELGA

Het is een goed jaar voor de Vlaamse film in Cannes. De officiële competitie is net te hoog gegrepen, maar verschillende films staan op de affiche van belangrijke nevensecties en "Girl", het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is geselecteerd voor Un Certain Regard, een onderdeel van de officiële selectie. De 71ste editie van het Festival van Cannes loopt van dinsdag 8 tot zaterdag 19 mei.

"Girl" gaat op zaterdag 12 mei in wereldpremière in het Un Certain Regard-programma, dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst. De film vertelt het verhaal van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar ze kampt ook met haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen. Het is van 1989 geleden, met "Het Sacrament" van Hugo Claus, dat een majoritair Vlaamse film geselecteerd was voor Un Certain Regard.

Twee Vlaamse producties zijn geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs, de belangrijkste nevensectie van het filmfestival van Cannes. Het gaat om "Ce magnifique gâteau! " van Emma De Swaef en Marc James Roels, en "Our Song to War" van Juanita Onzaga. "Ce magnifique gâteau! " is een historische animatiefilm. Het Gentse animatieduo Emma De Swaef en Marc James Roels brak internationaal door met "Oh Willy...", een korte animatiefilm uit 2011 die meer dan 80 filmprijzen binnenhaalde. "Ce magnifique gâteau! " vertelt in vier hoofdstukken het verhaal van vijf personages in het koloniale Afrika aan het einde van de 19de eeuw. Voor de stemmencast deden De Swaef en Roels een beroep op onder meer Jan Decleir, Wim Willaert en Sébastien Dewaele.

"Nos batailles", de tweede speelfilm van de Franse Belg Guillaume Senez, is dan weer geselecteerd voor de Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het Festival van Cannes. Vlaams coproducent is Bart Van Langendonck ("Rundskop"), met Isabelle Truc van Iota Production als hoofdproducent. "Nos batailles" vertelt het verhaal van een man die vecht tegen onrechtvaardigheid op het werk. Wanneer zijn vrouw het huis verlaat en niet meer terugkeert, moet hij noodgedwongen ook thuis zijn verantwoordelijkheid nemen en de zorg voor zijn kinderen opnemen.

Juanita Onzaga werd geselecteerd met haar korte documentaire "Our Song to War". De Colombiaans-Belgische filmmaakster borduurt met "Our Song to War" verder op de 4x7-documentaire (op Canvas) "Rivier der Vergiffenis", die ze in 2017 draaide. De docu gaat over Bojaya, een plaats in Colombia die de littekens draagt van slavenhandel en extreem geweld.

In het verleden werden al verschillende Vlaamse films geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs, een onafhankelijk parallelprogramma van het internationaal filmfestival van Cannes dat opgericht werd na mei 1968. De laatste keer was in 2011 met "Blue Bird" van Gust Van den Berghe.

Voorts gaat de documentaire "Another Day of Life" van Raúl de la Fuente en Damian Nenow als speciale vertoning buiten competitie in wereldpremière op het festival. "Another Day of Life" is een Pools-Spaans-Belgische coproductie en brengt het verhaal van een reis die journalist Ryszard Kapuciski in 1975 maakte in Angola. De Poolse sterreporter bracht vanuit het Afrikaanse land drie maanden lang dagelijks verslag uit van de harde onafhankelijkheidsstrijd in de nasleep van de Anjerrevolutie.

Meer dan veertig jaar na datum brengt "Another Day of Life" de ervaringen van Kapuciski in beeld met een hybride documentaire waarin archiefbeelden worden aangevuld met animatie-elementen.