De Time's Up-beweging, en dan specifiek de sectie "Women Of Color" (WOC), heeft de campagne #MuteRKelly opgezet, nadat hij de afgelopen jaren meerdere malen in het nieuws kwam vanwege seksueel ontoelaatbaar gedrag. De groep roept onder andere op tot het boycotten van zijn muziek. R. Kelly reageert nu via zijn woordvoerder en beschuldigt de groep "een zwarte man publiekelijk te lynchen die buitengewoon heeft bijgedragen aan de cultuur".

In een verklaring beschuldigde het "management van R. Kelly" maandagavond de beweging van juridische ondersteuning aan slachtoffers van seksueel misbruik van "haastige conclusies te trekken zonder de feiten te hebben". "Het zal snel duidelijk zijn dat de heer Kelly het doelwit is van een opzettelijke en wrede samenzwering om hem, zijn familie en de vrouwen met wie hij zijn tijd doorbrengt, te kleineren", aldus de verklaring.

"Kelly's muziek is onderdeel van zowel de Amerikaanse als Afro-Amerikaanse cultuur en zal zich nooit monddood laten maken. Zwarte vrouwen en mannen zijn sinds het ontstaan van Amerika gelyncht voor het hebben van seks. Daarom verzetten wij ons hevig tegen deze publieke actie, waarbij een zwarte man ten gronde wordt gericht, terwijl hij bijzonder veel heeft bijgedragen aan onze cultuur", aldus de verklaring.

De 51-jarige zanger is door de jaren heen veelvuldig beticht van seksueel ontoelaatbaar gedrag met jonge meisjes. In november kwam de Amerikaanse illusionist Morgan Strebler, die voor de zanger heeft opgetreden, naar buiten met het verhaal dat R. Kelly in 2006 twee jonge meisjes benaderde. Hij zou de 14-jarige meiden hebben meegenomen naar zijn slaapkamer in de tourbus. Enkele maanden voor die uitlating werd Kelly er door verscheidene mensen van beschuldigd jonge vrouwen vast te houden in een eigen sekte. Kelly ontkent alle aantijgingen aan zijn adres.