Adidas staat nog achter Kanye West © BELGA

Adidas neemt vooralsnog geen afstand van de omstreden opmerkingen die Kanye West heeft gemaakt over slavernij. De Duitse fabrikant van sportkleding is verantwoordelijk voor het schoenenmerk Yeezy van de rapper.

Kanye West kreeg deze week veel kritiek voor zijn uitlatingen in een interview. Ook kwam er een petitie op gang waarin Adidas werd gevraagd hem aan de dijk te zetten. "Als je hoort dat de slavernij 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze", zei Kanye West. De rapper twitterde later dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd waren. "Kanye leeft veilig in zijn miljoenenkasteel, maar de rest van zwart Amerika wordt nog steeds gemarginaliseerd en is het slachtoffer van onrechtvaardige wetten en behandeling", lieten dan weer de initiatiefnemers van de petitie weten.

Topman Kasper Rørsted van Adidas wilde inhoudelijk niet reageren op het interview. De Deen wilde wel kwijt dat hij niet met de rapper heeft gesproken over het onderwerp en dat er ook nog niet intern is gesproken over het verbreken van zijn contract. Hij benadrukte wel dat Kanye West erg belangrijk is voor de strategie van Adidas.

De exclusieve sportschoenen van Yeezy moeten Adidas als geheel meer cachet geven. De verkopen zelf zijn niet substantieel, omdat ze slechts in beperkte aantallen in de winkels liggen.