Priyanka Chopra: 'The Simpsons moeten stoppen met Apu'


Volgens de actrice is het kwetsend ten opzichte van minderheden om het personage langer in stand te houden.


Actrice Priyanka Chopra voegt zich bij anderen die stellen dat de makers van The Simpsons moeten stoppen met het karakter Apu Nahasapeemapetilon, omdat het gedateerd zou zijn.

De Baywatch-ster, die opgroeide in India voordat ze als tiener naar Amerika vertrok, vertelt dat ze tijdens haar jeugd vaak naar The Simpsons keek, maar niet blij was met de Indiaase winkeleigenaar vanwege zijn overdreven accent en manieren.

“Hij was een belangrijk figuur tijdens mijn jeugd”, vertelt de actrice in de dagelijkse talkshow The View. Eerder sprak comedian Hari Kondabolu schande van het personage in zijn documentaire The Problem With Apu.

“Tijdens mijn schoolperiode in Amerika, toen ik een jaar of 14, 15 was, vroegen mijn klasgenoten waarom ik niet zo sprak zoals hem. Waarom ik niet op een olifant naar school ging en of ik goud heb gevonden in de rivier.”

Volgens Priyanka wordt de kwestie rondom Apu nu pas echt besproken en erkend omdat minderheden een stem hebben gekregen in Amerika. “De populatie van Indiers in Amerika is verdrievoudigd sinds 1989, toen The Simpsons startte. Veel mensen zeggen nu: ‘Maar deze show is al dertig jaar succesvol, hoezo komen jullie nu pas met kritiek?’ Ik wil het omdraaien: we worden nu pas gehoord, mede dankzij internet en de media.”

Het zou het beste zijn als de makers van The Simpsons de show zouden aanpassen aan de tijd waarin we nu leven. “Ja het is een cartoon en het is erg succesvol, maar dat geeft juist een grote verantwoordelijkheid. Het is op meerdere vlakken een gedateerd programma.”

Er is nog geen reactie gekomen van de makers van The Simpsons. Vorige week opperden Hank Azaria (die de stem van Apu inspreekt) en een aantal andere acteurs al om te stoppen bij het programma, omdat het nooit hun bedoeling was om mensen te pesten of te kwetsen.

Cover Media/Novum Nieuws