De Franse filmmaker Georges Melies (1861-1938) is sinds gisteren het onderwerp van de Google Doodle, de eerste ooit gepresenteerd als een 360 graden VR-animatie.

Méliès wordt beschreven als 'de vader van speciale effecten' en geprezen vanwege zijn baanbrekende visuele technieken. Google staat sinds gisteren stil bij de Franse illusionist en filmregisseur, die meer dan honderd jaar geleden de allereerste sciencefictionfilm uitbracht: "Le voyage dans la lune". De stille film uit 1902 gaat over een groep astronomen die met een capsule naar de maan reist. De capsule wordt afgeschoten met een kanon, een idee dat in het verleden serieus werd overwogen om objecten in de ruimte te krijgen. Op de maan worden de astronomen opgewacht door insectachtige maanmensen. Gelukkig weten ze te ontsnappen en plonzen ze uiteindelijk weer in een oceaan op aarde. Het beeld van de capsule dat in het oog van de maan landt, blijft iconisch.

De film, gebaseerd op verhalen van Jules Verne en HG Wells, wordt geprezen door filmmakers door het visueel spektakel, de vele objecten en figuranten, maar vooral door het gebruik van animaties en special effects. De Franse pionier bracht tussen 1896 en 1912 meer dan vijfhonderd films uit. Hij deed alles zelf: schilderde de decors, bedacht de trucs, acteerde en regisseerde.

Na het zien van de sensationele bewegende fotocamera van de broers Lumière in 1895, haastte Melies zich naar zijn eigen studio en begon hij films te maken met optische illusies en trucs die hij creëerde door te experimenteren met dubbele belichting, snijden en terugspoelen, voortbouwend op zijn theatrale innovaties. Even indrukwekkend was zijn voorspelling in "Tunnelling The English Channel" (1907), waarin Méliès letterlijk de komst van de Eurostar en de Kanaaltunnel voorspelde.

Helaas eindigde het leven van Méliès nogal tragisch. Hij was afhankelijk van kermissen, maar kreeg concurrentie van de eerste bioscopen en weigerde zich aan te passen aan de steeds veranderde industrie. Bovendien stond men aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Zo raakte Méliès bankroet en moest hij zijn bedrijf overlaten aan Pathé. De filmmaker werd genoodzaakt speelgoed en snoep te verkopen in het treinstation van Montparnasse in Parijs, zoals afgebeeld in Martin Scorsese's "Hugo"(2011), waar hij werd gespeeld door Sir Ben Kingsley. Hij leefde echter lang genoeg om geprezen te worden en het Legion d'Honneur te ontvangen. De filmmaker stierf op 21 januari 1938.