Morgen is het D-Day voor Sennek, de Belgische hoop op het Eurovisiesongfestival dit jaar. De 28-jarige Laura Groeseneken brengt dan in Lissabon haar zelfgeschreven nummer 'A Matter of Time' in de eerste halve finale van de liedjeswedstrijd. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de bookmakers zien het steeds minder zitten met Sennek.

Een vierde plaats voor Loïc Nottet in 2015, een tiende plaats voor Laura Tesoro in 2016 en een vierde plaats voor Blanche vorig jaar: België vertoefde de afgelopen jaren telkens in de top tien van het festival en dat creëert verwachtingen. Eurovisiesongminnend België verwacht niet minder dan een plaatsje in de finale zaterdag.

De bookmakers deelden dat idee in eerste instantie, maar de afgelopen dagen zakte Sennek weg naar een 14de plaats bij de 'bookies'. Een en ander heeft te maken met haar liveoptreden voor een eurosongpubliek in Israël twee weken geleden, waar het refrein de mist inging, maar ook met de concurrentie in de eerste halve finale, waar toevallig enkele topfavorieten zoals Israël, Estland en Cyprus werden ingedeeld.

In de eerste halve finale treden 19 landen aan. Sennek moet als vierde op. De Leuvense zal dat doen in een zwarte transparante jurk van de Belgische ontwerpster Veronique Branquinho, waarvan niet iedereen fan is, zo bleek na de repetities.

Dat dinsdag D-Day is voor Sennek, is trouwens maar de halve waarheid: dinsdagavond moeten enkel de kijkers nog punten geven. De professionele jury zal dat vandaag al doen, bij de juryoptredens. De punten van de jury en van de kijkers tellen telkens voor de helft. Niet lang nadat Cyprus de eerste halve finale heeft afgesloten, worden de finalisten bekendgemaakt.

Aan de tweede halve finale donderdag nemen 18 landen deel. Van elke halve finale gaan er tien door naar de finale. De andere zes landen -gastland Portugal en de landen van de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) - staan al zeker in de finale van zaterdag 12 mei.

Vorig jaar won de Portugees Salvador Sobral het Eurovisiesongfestival met het nummer 'Amar pelos dois'.