Slotfilm Cannes op de wip? © BELGA

Morgen weet het Filmfestival van Cannes of de film van Terry Gilliam, 'The Man who Killed Don Quixote', als slotfilm kan worden geprojecteerd. Dat heeft de rechter in Parijs verklaard. De Portugese filmproducent Paolo Branco die de filmrechten bezit, had een rechtszaak aangespannen om de vertoning te verbieden. "Het is voor het eerst dat het festival wordt gegijzeld", aldus de advocate van het filmfestival, dat partij heeft gekozen voor de maker Terry Gilliam.

De film heeft al een ware calvarietocht van ruim twintig jaar achter de rug met acteurs die wegvielen, met ontoereikende budgetten enz. Over Gilliams beproevingen werd al eerder een documentaire gemaakt: 'Lost in La Mancha'.

Het brokkenparcours deed Terry Gilliam beslissen om het contract met filmproducent Paolo Branco te verbreken. De producent betwist nu dat Gilliam de filmrechten bezit. De Britse cineast deed uiteindelijk een beroep op de Spaanse filmproductiemaatschappij Tornasol en op Amazon, die aanvankelijk deel uitmaakten van Branco's firma Alfama Films. Dankzij hun financiële inbreng van 17 miljoen euro kon Gilliam zijn filmproject, de verfilming van Miguel de Cervantes' romanklassieker, tussen maart en juni 2017 tot een goed einde brengen.

In mei 2017 had de Franse justitie zich al uitgesproken ten gunste van filmproducent Branco; dat hij de rechten op de film had werd erkend, maar op zijn vraag om de opnames van de film alsnog stop te zetten werd niet ingegaan.

De kans bestaat dus dat het festival morgen in allerijl op zoek moet naar een andere slotfilm.