Cannes markeert veranderingen in filmindustrie met ‘100 vrouwen’-moment


Filmfestival-directeur Thierry Fremaux laat in een persconferentie weten dat Cannes mee wil gaan met de ontwikkelingen van de laatste tijd en dat vrouwen een steeds grotere rol gaan spelen in de filmwereld.


Honderd vrouwen zullen aanstaande zaterdag de rode loper bij het filmfestival van Cannes sieren als uiting van kracht.

Bekende acteurs, filmmakers en festivalvertegenwoordigers komen naar de beroemde rode loper in Cannes als onderdeel van hun symbolische gebaar om hun aanwezigheid te bevestigen. Dat vertelde Thierry Fremaux maandag tijdens een persconferentie.

Fremaux en andere beleidsbepalers van het jaarlijkse festival willen deze editie vrouwvriendelijk maken, onder meer met een telefoonlijn waar slachtoffers van seksueel misbruik zich kunnen melden. Daarnaast zijn er nog meer maatregelen getroffen om tegemoet te komen aan genderneutraliteit.

“We willen meegaan met de wereld die aan het veranderen is”, legde Fremaux uit. “Het is niet alleen het filmfestival van Cannes dat veranderd. De hele wereld is aan het veranderen.”

Andere maatregelen: in de selectiecomités zitten evenveel mannen als vrouwen, er zijn meer vrouwen aangesteld als juryvoorzitter en er zijn meer films met vrouwelijke regisseurs op het festival. Zo is actrice Cate Blanchett aangesteld als juryvoorzitter. Maar zijn slechts drie van de 21 films die in de race zijn voor de Gouden Palm geregisseerd door een vrouw. In de historie is pas een vrouwelijke regisseur er vandoor gegaan met de Gouden Palm en dat is Jane Campion.

“De bioscoop is altijd in handen geweest van mannen”, vervolgt Fremaux. “In de toekomst zullen vrouwen een steeds grotere rol gaan spelen”.

Het filmfestival van Cannes begint dinsdag 8 mei.

Cover Media/Novum Nieuws