Met de wereldpremière van 'Everybody Knows' ('Todos lo saben') van de bekende Iraanse filmregisseur Asghar Farhadi begint vandaag om 19.15 uur de 71ste editie van het Festival van Cannes, het belangrijkste filmfestival van het jaar. Deze in Spanje opgenomen psychologische thriller met het echtpaar Penelope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrol is vanaf 16 mei ook al in België in de bioscoop te zien. Farhadi is de maker van 'A separation', die in 2012 in Los Angeles nog de Oscar kreeg als beste niet-Engelstalige film en zo 'Rundskop' van Michael Roskam aftroefde.

In totaal dingen 21 films naar een felbegeerde plaats op de palmares. Voor de Gouden Palm worden alvast getipt: 'The Wild Pear Tree' van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan, in 2014 goed voor de Gouden Palm met 'Winter Sleep', 'Ash is the Purest White' van Jia Zhang-Ke en vooral 'Three faces' van Jafar Panahi, de filmmaker die al jaren onder huisarrest staat in Iran en het land niet uit mag. Het belet hem niet om te (blijven) filmen. Met zijn vorige film 'Taxi Teheran' won hij de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Behalve Panahi zal allicht ook de Russische filmmaker Kirill Serebrennikov ('Leto') niet in Cannes kunnen zijn. In tegenstelling tot Panahi niet om politieke redenen maar wel om duistere financiële redenen. Ook hij heeft huisarrest.

Slechts enkele vrouwelijke regisseurs kwamen door de selectie: de Française Eva Husson met 'Girls of the Sun' en de Italiaanse Alice Rohrwacher met 'Lazzaro Felice'.

De jury wordt voorgezeten door Cate Blanchett. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival zetelen er zelfs meer vrouwen dan mannen in de jury.