Cate Blanchett opent Cannes Film Festival


De twee regisseurs mochten van hun eigen regering niet afreizen naar het festival, waar ze wel meedingen naar de grote prijs.


Cate Blanchett heeft sympathie geuit voor de twee regisseurs die niet naar het Cannes Film Festival in Frankrijk konden komen. De actrice, die dit jaar voorzitter is van de jury, opende het festival en kaartte al snel de controverse rondom de Rus Kirill Serebrennikov en de Iraniër Jafar Panahi aan. Hun films worden wel afgespeeld op het festival, maar werden door hun eigen regering verboden om naar het festival af te reizen.

Blanchett gaf toe dat ze het jammer vond dat de twee niet aanwezig zouden zijn, maar dat hun kans om de grote prijs te winnen niet zou verminderen.

"Ik denk niet dat dit een politiek filmfestival is geworden, maar het gaat zorgen voor politieke complicaties in de buitenwereld na het festival, en ik hoop dat mensen hun ogen en harten opendoen voor situaties zoals deze... Ik vind het vreselijk dat twee regisseurs afwezig moeten zijn bij hun eigen filmpremière."

De jury bestaat dit jaar uit vijf vrouwen en vier mannen, en bevat regisseurs Ava Duvernay en Denis Villeneuve, en actrices Lea Seydoux en Kristen Stewart. Blanchett beloofde dat de beslissingen van de jury film fans zou teleurstellen en verbazen, maar: "Als critici er anders over denken, dan is dat geweldig."

Cover Media/Novum Nieuws