De Britse Anne V. Coates is maandag op 92-jarige leeftijd overleden, dat deelt de British Academy Film Awards (BAFTA) op Twitter. Coates won een Oscar voor de montage van "Lawrence of Arabia" (1962) en monteerde aan films als "50 Shades of Grey" (2015), "Erin Brockovich" (2000), "The Elephant Man" (1980) en "Murder on the Orient Express" (1974). In 2007 ontving ze een BAFTA en meer recentelijk vorig jaar een Academy Honorary Award.

"We zijn zo verdrietig om te horen dat de Britse film editor Anne V. Coates is overleden. Tijdens haar ongelooflijke carrière werd Anne vier keer genomineerd voor een BAFTA, waaronder voor "The Elephant Man" en "Erin Brockovich", en ze ontving in 2007 de BAFTA Fellowship. Ze zal zeer gemist worden", deelt de organisatie van de awards vandaag mee.

Coates stierf in het Motion Picture Country Home and Hospital van Los Angeles, een woonzorgcampus en hospitaal voor bejaarde film- en televisiesterren in Hollywood. Dat zegt filmveteraan Angela Allen aan The Hollywood Reporter. Coates werd geëerd met een Lifetime Achievement Oscar in 2016 en ontving haar beeldje tijdens de Governor's Ball van dat jaar. Tijdens de ceremonie bracht acteur Richard Gere een eerbetoon aan Coates als "een van de grote reuzen van onze industrie en een van de grootste monteurs". "50 Shades of Grey" werd haar laatste wapenfeit.