Docufilm Will Tura "Hoop doet leven" binnenkort in bioscoopzaal © Photonews

Op zijn vijftiende rolde hij al in de muziekwereld, toen hij als gitarist bij Freddy’s Dansorkest begon. Vandaag heeft hij een carrière van meer dan 60 jaar achter de kiezen, wat van Tura een Vlaamse muzieklegende maakt. Dat alles is gebundeld tot een documentairefilm: “Will Tura, hoop doet leven”.


Zijn carrière was er wel een met vallen en opstaan. Zo waren sommige media niet altijd mild, ondanks zijn succeshits en uitverkochte zalen. Toch wist hij telkens de hoop te bewaren. De kernspreuk van zijn jongste broer, die overleed in 1989, werd dan ook zijn levensmotto: hoop doet leven.

Dat is ook de titel van één van Tura’s songs, één die ongetwijfeld te horen zal zijn in de film. Zijn repertoire wordt weergegeven door fragmenten van zijn concerten in Vorst Nationaal. Het grote bioscoopscherm samen met het indrukwekkende geluid geven het harde werk van de zanger een extra dimensie.

Vlaams filmregisseur en scenarist Dominique Deruddere neemt de artistieke kant voor zich. Met in de hoofdrol Jan Decleir die offscreen Will Tura “speelt” en zo een blik op zijn leven geeft. Een leven in tijden van seks, drugs en Rock & Roll. Al liet hij seks en drugs voor wat het was. Rock & Roll was des te meer aanwezig. Naast al het componeren, versleet hij uren in de studio, televisiestudio’s en radiostations heeft hij platgelopen, … In combinatie met een gezinsleven natuurlijk. Archiefbeelden moeten de kijker een goed idee geven van hoe het er allemaal aan toeging bij ‘de keizer van het Vlaamse lied'.

Een inkijk in het leven van Will Tura is mogelijk vanaf 12 september, dan wordt de film voor het grote publiek in de bioscoopzalen gedraaid. Op 8 september vindt de wereldpremière plaats in het Kursaal van Oostende tijdens het filmfestival van Oostende. Een plek die voor Tura zeker niet onbekend is, na zijn vele optredens.