Waarom we altijd al hadden moeten weten dat Pieter De Mol is © VIER

Het doek is gevallen over De Mol. De 33-jarige priester en godsdienstleraar Pieter Delanoy bleek zondagavond de grote saboteur van dienst, student Lloyd Vermeulen (21) is de winnaar van het spel. Een grote verrassing voor velen, want Pieter bengelde wekenlang onderaan in elke poll. Goed gemonteerd van de makers, maar vooral goed gespeeld van De Mol! Wij zetten 20 redenen op een rij waardoor je toch had kunnen weten dat Pieter De Mol was.

1. Katholieke verwijzingen
Als priester was Pieter sowieso al de meest opvallende kandidaat van het jaar. De eerste proef was dan ook nog eens één met een opvallend katholiek kantje: alle kandidaten werden begraven en moesten mét de hulp van de bijbel uit hun graf proberen te geraken. Kan het nog duidelijker?

2. Vloeken tegen de sterren op
Een priester die liegt en bedriegt, is dat niet in strijd met het zevende gebod van het katholiek geloof? Daar trekt Pieter zich duidelijk niet zo veel van aan. We hadden het kunnen weten: wekenlang liet Pieter zich opvallen met zijn gevloek en dat is al evenmin erg katholiek.

3. Op het verkeerde been
Als we één ding geleerd zouden moeten hebben uit de vorige edities dan wel dat de echte Mol nooit het meest verdacht lijkt. In de eerste afleveringen lijkt Pieter het dan ook perfect te doen: hij vindt als eerste het antwoord bij 'wie ben ik' en is de enige die voor een homerun zorgt bij het baseball. De perfecte strategie om zijn medekandidaten én de kijkers op het verkeerde been te zetten. Terwijl hij in het baseball nochtans ook een paar keer net te laat was...

4. Goede strategie naar de vuilbak
Bij de jacht op Joke komt marineofficier Pascale eigenlijk meteen met een goede strategie: geld verzamelen en Joke gewoon opwachten bij de haciënda en afknallen. Pieter is niet akkoord: het zal niet de eerste keer blijken dat hij verdeelt en heerst...

5. Gebuisd op het rijexamen
Wanneer Pieter samen met Jeffrey enkele vragen moet oplossen in een theoretisch rijexamen kunnen de twee slechts één juist antwoord geven. Terwijl Pieter het boek met de juiste oplossingen gewoon vast heeft, volgt hij de foute antwoorden van zijn chauffeur.

6. "Je moet je niet opofferen"
Wanneer Jeffrey bij de proef met de geldkoffertjes voorstelt om een koffertje van 0 euro te nemen, probeert Pieter hem meteen op andere gedachten te brengen. Logisch aangezien Jeffrey de afvaller in het spel blijkt en er dus geen geld uit de pot verdwijnt daardoor. Opvallend is dat Bahador hier meteen op inspeelt door mee te stappen in het voorstel: om zo de mol te testen natuurlijk. Dat Pieter er zo teleurgesteld bij zit wanneer hij het voorstel krijgt om pasvragen te kopen was dus niet omdat hij zenuwachtig was om af te vallen, maar wel omdat hij mislukt was in zijn opzet. Geen nood echter: door twee pasvragen te kopen, doet hij toch nog geld uit de pot verdwijnen. Die grote som had hij trouwens gekregen van... Baha.

7. Geen held in raadseltjes
Wanneer Pieter en Lloyd het hoogste getal moeten vormen met enkele lucifers, laat Pieter Lloyd tot twee keer toe in de mist gaan waardoor er veel tijd verloren gaat. Zijn bijdrage aan de proef? Vrijwel onbestaande. Behalve dan dat hij de anderen doet twijfelen over elk antwoord.

8. Betrapt
Holy Pieter neemt het op tegen Big Baha in een partijtje lucha libre. Of hij hier zijn best doet om de vijf worstelgrepen te leren, is voor de kijker niet duidelijk, maar de lesgever valt er blijkbaar wél iets op. "Are you an actor?", vraagt die op een bepaald moment.

9. "Geen geld is geen geld"
Bij de Torre Latinoamericana wordt al snel beslist dat er voluit voor de vrijstelling mag gegaan worden. Onder invloed van? Juist ja, Pieter. Zelf doet hij alsof hij zich schuldig voelt over de pasvragen bij de koffertjes door als eerste uit te stappen. Heeft hij plots dan geen pasvragen of vrijstelling meer nodig? Als Mol uiteraard niet!

10. Geen genade voor Steve
In het pretpark lijkt Pieter het goed te doen door al snel het antwoord te vinden op de droedel in de achtbaan. Maar vervolgens stelt hij wel voor om het woord 'achterstand' letter per letter uit te beelden, ook wanneer Steve ziek blijkt te zijn. Het is de dokter zelf die met het voorstel komt om 'tand' uit te beelden op het einde.11. Een nachtje op de drive-in
Bij de drive-in brengt iedereen geld op, behalve... Pieter. Die profileert zich zo als groepsspeler en laat nog maar eens zijn acteertalent zien door oprecht verontwaardigd te lijken. Misschien toch maar eens een acteercarrière overwegen, meneer pastoor?

12. De logische keuze
In de Mexican stand-off is het logisch dat De Mol kiest voor de winkelkar want als hij afgeschoten wordt, is hij zo zeker dat de proef mislukt. Bovendien schiet hij zelf Bahador neer, die zelf ook voor de winkelkar kiest. Dat is tweemaal de juiste keuze.

13. Juist antwoorden en toch geld verliezen
Bij het rad van fortuin herkent hij samen met Bahador de ingrediënten van een tortilla, maar in hoeverre hij hiervoor verantwoordelijk is, is niet duidelijk. Toeval of niet: net bij die proef staan de kandidaten aan het rad op een negatief bedrag en verdwijnt er dus geld uit de pot.

14. Een openlijke verdachte
Bij de prikkelproef kiest Pieter voor de hete peper en zet zo het meeste geld in. En alweer is hij de enige die geen geld opbrengt omdat Joke weigert de peper op te eten. Nog opvallender is echter de manier waarop Pieter zich gedraagt. Hij is de enige kandidaat die iemand openlijk verdenkt van vals spelen wanneer Bahador het pepertje opeet zonder een kik te geven. Dat hij dit doet is één ding, dat de montage dit ook laat zien, maakt het nog opvallender.

15. De geoefende geitenhoeder
Pieter verzamelt het meeste geitjes door het parcours heel snel af te leggen en ook nog eens goed te schieten. Goed geoefend Pieter! Zo heeft hij immers het meeste invloed op het spel. Want natuurlijk zet hij al zijn geitjes in voor de vrijstelling. Tijdens de wandeltocht laat hij zich dan weer van zijn minst doortastende kant zien en moet Joke andermaal de meubelen redden.

16. Vertragingsmanoeuvres
Loopt Pieter in de eerste aflevering nog als een van de beste, dan lukt dat in de triatlon veel minder goed. Meer nog: hij blijft bij Bahador, terwijl het de tijd van de derde is die telt en ze hem dus ook konden achterlaten. Pieter stelt daarna voor om de quad te nemen om Bahador mee te nemen, waardoor er weer minder geld verdiend kan worden. Subtiel maar zo efficiënt!

17. Het nummer van De Mol
In het hotel lijkt het wel alsof Pieter weet welke sleutel hij moet nemen en welke proef hij wil spelen. Maakt weinig uit zou je denken, want dat Pascale denkt dat hij zijn telefoonnummer niet zou geven aan een wildvreemde vrouw is logisch. Maar dat later in de aflevering het telefoonnummer van De Mol bekend raakt, is duidelijk niet zo toevallig!

18. Balen als een stekker
Een cruciale proef voor De Mol is het spel met de kaars in de voorlaatste aflevering, waarin de volledige groepspot op het spel staat. Het enige wat Pieter hiervoor moet doen, is een spelletje Jenga winnen van Pascale. Ook daar kan je op oefenen, maar toch verliest Pieter. Dat hij achteraf zit te mokken in de auto is dus niet omdat hij niet de gouden tip kreeg over de identiteit van De Mol, maar wel omdat hij mislukt in zijn opzet!

19. "Mississippi"
In de laatste aflevering lijkt Pieter weer weinig verkeerd te doen in de chocoladeproef, waardoor hij Lloyd zelfs doet twijfelen tot op het einde. Maar boven de Eyipantla-waterval is er weer maar één kandidaat die geen geld opbrengt door verkeerd te tellen, hoewel hij zelf aan "95 Mississipi" zat: De Mol natuurlijk.

20. De naakte cijfers
De conclusie van enkele mollenjagers werd zo alleen maar bevestigd: Pieter is de kandidaat die gedurende het spel het minste geld verdiend heeft. Net als Eline en Gilles de voorbije jaren. En is dat niet de belangrijkste taak van de mol? Goed gedaan Pieter!


In de laatste aflevering van De Mol zal Pieter zelf zijn sabotages bloot leggen. Bekijk het zondag om 20u live op VIER of waar je ook bent op proximustv.be.