Lars Von Trier choqueert Cannes met nieuwe film © BELGA

Zeven jaar nadat hij een groot schandaal veroorzaakte op het Filmfestival van Cannes, is Lars von Trier is terug op de Croisette. Hij maakte een opvallende passage met 'The House That Jack Built', een ultra-gewelddadige film met soms ondraaglijke taferelen.


Jarenlang was de Deense regisseur persona non grata in Cannes, nadat hij tijdens een persconferentie op Cannes 2011 zijn "sympathie" uitdrukte voor Adolf Hitler. Excuses brachten toen geen zoden aan de dijk. Voor het eerst sinds de controversiële uitspraak is Von Trier nu terug welkom op het prestigieuze festival. Opnieuw schuwt hij echter de controverse niet. Over zijn nieuwe film liet hij zich op voorhand ontvallen dat die "waarschijnlijk een beetje anders is". Dat was nog zacht uitgedrukt, zo bleek tijdens de vertoning.

'The House That Jack Built' werd buiten competitie gepresenteerd tijdens het tweede deel van de avond - met de uitdrukkelijke vermelding "gewelddadige scenes" op de toegangskaarten. De film, meer dan tweeënhalf uur lang, met acteur Matt Dillon als seriemoordenaar, wist het aanwezige publiek hoorbaar te choqueren. In de zaal weerklonken regelmatig luide kreten van afkeer. Sommige toeschouwers sloten met momenten zelfs hun ogen om bepaalde scènes niet te zien en een aantal aanwezigen verlieten de zaal na bepaalde extreem gewelddadige scènes.

Bekend om zijn scènes van soms extreme seks en geweld, schuwt Lars von Trier geen enkel taboe - getuige de beelden van verminkte lichamen en moorden op kinderen in de vorm van een "jachtscène".