Koningin Mathildeprijs kent voor het eerst twee winnaars © BELGA

De Koningin Mathildeprijs 2018 kent dit jaar bij haar 17de uitreiking voor het eerst twee winnaars. Na een ex aequo werden zowel Un!k vzw als Commusaic vzw bekroond met een geldprijs van 5.000 euro voor hun projecten die perfect binnen het thema "Music Connects" passen.

Un!k vzw viel in de prijzen dankzij de organisatie van haar Unisound BW Festival. Het project is een muziekfestival dat het label draagt van 100 procent toegankelijk voor sociaal kwetsbare jongeren met een visuele, lichamelijke of auditieve handicap. Het festival, dat plaatsvindt op 28 en 29 juni 2018 in Court-Saint-Etienne, wil op die manier zorgen voor meer sociale inclusie en rechtvaardigheid.

Het tweede winnende project is Beyond beats en bars van Commusaic vzw. Jongeren van 14 tot 20 jaar krijgen de kans om elkaar te leren kennen en samen een hiphopalbum te maken waarin ze zichzelf en hun persoonlijke verhalen aan de wereld tonen. Een leuk extraatje is dat jongeren van de Rikers Island-gevangenis in New York virtueel zullen deelnemen aan het project.

Voor de uitreiking zat koningin Mathilde nog samen met de 13 finaleprojecten die uit meer dan 100 uitzendingen werden geselecteerd voor een laatste oordeel van de jongerenjury. Tijdens de informele vergadering vroeg de koningin de jongeren naar het belang van het project in hun leven en wat ze er zo leuk aan vonden.