"Welke bruiloft?" Helft van de Britten ligt niet wakker van trouw Harry en Meghan © BELGA

Morgen stappen de Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle in het huwelijksbootje. Wie de media in binnen- en buitenland mag geloven zou denken dat elke Brit intussen klaar zit voor het tv-scherm of kampeert in de buurt van de St. George's Chapel in Windsor Castle, waar het huwelijk plaatsvindt. Niets is minder waar: uit een rondvraag van het peilingbureau YouGov blijkt dat de trouw zowat de helft van de Britten koud laat.

Aan 1.600 respondenten werd gevraagd in drie woorden hun gevoelens te beschrijven over het huwelijk: 46 procent zei "onverschillig" te zijn, 29 procent is "blij", 15 procent "optimistisch", 12 procent "trots" en 10 procent voelt zich "opgewonden".

Een overgrote meerderheid van de mensen is blij dat Harry iemand huwt met een andere nationaliteit. Tegelijkertijd zegt 41 procent van de ondervraagden dat ze tegen een huwelijk zijn van een royal met iemand van hetzelfde geslacht.

De steun voor het koningshuis is lichtjes gedaald tegenover 2015, zo blijkt ook: toen vond 71 procent de monarchie een goed idee, nu is dat nog 66 procent.