'Our Song to War' oogst stevig applaus in Cannes © BELGA

'Our Song to War', de tweede korte film van de Belgische-Colombiaanse Juanita Onzaga, is op een stevig en enthousiast applaus ontvangen in Cannes na de vertoning in het nevenprogramma Quinzaine des Réalisateurs.

'Our Song to War' is een voortzetting van de reeks documentaires onder de titel 'River ter vergiffenis' (Engelse titel: 'The Jungle knows you better than you do') die Onzaga in de loop van 2017 opnam. Daarin heeft zij het over Bojaya, een dorp in Columbia dat door de slavenhandel en extreem oorlogsgeweld zwaar getekend is, wat mede verklaart waarom er nog bizarre gebruiken gangbaar zijn.

Met een scherpzinnige blik en een grandioze en indrukwekkende fotografie evoceert de filmmaakster een verhaal waarin geesten en mensen elkaar ontmoeten om voortaan samen te leven in het leven na de oorlog.

'Our Song to War' is een productie van Rana Films in coproductie met De Chinezen. 'Our Song to War' is genomineerd voor L'Œil d'or, waarmee de jury de beste documentaire in Cannes over alle secties heen bekroont. Voor de film gaf Onzaga aan dat het zeer nodig en persoonlijk was om het verhaal te vertellen. "Ik laat de situatie in Colombia zien vanuit een poëtisch standpunt en dat is een ander standpunt dan je gewoonlijk te zien krijgt."

Tijdens de Q&A (vraag en antwoord) na de film vertelde Onzaga dat ze anderhalf jaar lang aan de film had gewerkt met een microbudget van 8.000 euro. Met het oog op haar eerste langspeelfilm 'The Landscapes That You Seek', wil Onzage de vragen en mysteries die ze al in haar kortfilms heeft ontwikkeld, verder exploreren.