De 15-jarige Victor Polster is in Cannes bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie voor zijn hoofdrol in Lukas Dhonts speelfilmdebuut 'Girl'. Dat is deze namiddag bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van Un Certain Regard, zo meldt het Vlaams audiovisueel Fonds VAF. 'Girl' ging vorige zaterdag in Cannes in wereldpremière en groeide er meteen uit tot een van de revelaties van het festival.

"Ik ben extreem gelukkig met wat dit project al heeft teweeg gebracht," zei Polster in eerste reactie. "Ik voel me ontzettend vereerd dat ik met deze fijne mensen heb mogen samenwerken, en dankbaar dat Lukas mij uitgekozen heeft voor 'Girl'. Deze prijs komt als een totale verrassing, maar ik voel me des te gelukkiger dat ik hem net met deze film heb gewonnen."

De première van 'Girl' werd door het publiek onthaald met een minutenlang applaus en een staande ovatie. De aanwezige Belgische en internationale pers was unaniem lovend over de film. Het Franse dagblad Le Figaro noemde Girl de "eerste echte verrassing van het festival", terwijl Les Inrockuptibles het grote acteertalent van Polster in de verf zette. Libération plaatste Girl in het rijtje van kanshebbers voor de Caméra d'Or voor het beste debuut in Cannes.

Het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety sprak van een "verbluffend debuut voor zowel regisseur Lukas Dhont als zijn hoofdrolspeler Victor Polster", terwijl The Hollywood Reporter in het personage van Lara de grote doorbraak zag van Polster als acteer- en danstalent. Ook Screen International was lovend over de hoofdrolspeler en noemde het "een betoverende prestatie".

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz was in Cannes om de Vlaamse film te promoten en noemde Girl "een tedere film die je toch helemaal uit je lood slaat. Een verhaal over jezelf mogen/willen/kunnen zijn."

Het is van 1989 geleden, met 'Het Sacrament' van Hugo Claus, dat een majoritair Vlaamse film geselecteerd was voor de Officiële Selectie van het Festival van Cannes.

'Girl' werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions en het Nederlandse Topkapi Films. De Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigt Girl internationaal. Lumière brengt de film dit jaar uit in de Benelux, Cinemien doet dit voor Lumière in Nederland en Diaphana Distribution verdeelt de film in Frankrijk.