Jodie Foster: Hollywood heeft probleem met vrouwelijke filmmakers


Jodie Foster vindt dat Europa altijd voorop heeft gelopen bij de acceptatie van vrouwelijke filmmakers


Jodie Foster is er stellig van overtuigd dat Hollywood een "probleem" heeft met vrouwelijke filmmakers. Naast een succesvolle carrière als actrice, met Oscar-winnende rollen in The Accused en The Silence of the Lambs, heeft Jodie films als The Beaver van 2011 en Money Monster van 2016 geleid, evenals afleveringen van TV-shows Orange Is the Black and House of Cards.

Ze heeft nu echter beweerd dat vrouwen nog steeds niet dezelfde kansen krijgen als mannen als het gaat om het leiden van grote Amerikaanse projecten. "Amerika is het probleem, en dat is het al heel lang," vertelde Jodie aan The Hollywood Reporter bij de première van haar sciencefictionfilm Hotel Artemis in Los Angeles. "We moeten Amerika wakker schudden om hen te laten weten dat het vrouwelijke regisseurs nodig heeft.

Ze merkte verder op dat Europa "altijd voorop heeft gelopen" als het gaat om inclusiviteit en stelde dat er ruimte is voor meer vrouwelijke filmmakers in Hollywood, waarbij Patty Jenkins' Wonder Woman, uitgebracht in 2017 en met Gal Gadot als startpunt, een precedent schept.

In Hotel Artemis heeft Jodie de leiding gelaten tot aan Drew Pearce en de rol op zich genomen van Jean Thomas, een vrouw die een geheim ziekenhuis voor criminelen beheert. En terwijl ze graag in de film acteerde samen met Sterling K. Brown, Sofia Boutella, Jeff Goldblum en Dave Bautista, wil ze haar aandacht weer richten op het maken van films in de nabije toekomst.

"Ik zei het en ik zal het blijven zeggen - ik wil regisseren," drong de 55-jarige aan. "En ik zal meer regisseren dan ik heb gehandeld.

Hotel Artemis, waar ook Jenny Slate en Brian Tyree Henry in meespelen, draait vanaf 8 juni in de bioscopen.

Cover Media/Novum Nieuws