De Russische regisseur Aleksandr Askoldov is gisteren op 85-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in de buurt van de Zweedse stad Göteborg. Askoldov zorgde op de Berlinale voor opzien met zijn in 1967 gemaakte film 'Komissar' (De vrouwelijke commissaris). De prent werd in de toenmalige Sovjet-Unie prompt verboden wegens "verloochening van de revolutie" en "zionistische propaganda".

'De Commissaris' vertelt het relaas van een in de revolutie ontgoochelde vrouwelijke politiecommissaris die tijdens de burgeroorlog in de jaren '20 onderdak vindt bij een joods gezin. De film werd pas twintig jaar later vertoond op het filmfestival van Moskou. Op de 38e editie van het filmfestival van Berlijn, in 1988, werd de film bekroond met de Zilveren Beer. Sindsdien beschouwde Askoldov Berlijn als "mijn tweede geboortestad".

Ook nadat het beroepsverbod in Rusland voor Askoldov was verlopen, draaide de regisseur geen enkele film meer. 'De commissaris' is dus zijn enige film. Wel acteerde hij nog in enkele films, waaronder 'La chasse aux papillons' van Otar Iosseliani.