Israël klaagt over Nederlandse parodie van winnend Eurovisienummer © BELGA

De Israëlische ambassade heeft zich bij de Nederlandse openbare omroep BNNVARA beklaagd over een parodie in de show van cabaretière Sanne Wallis de Vries. Aan het einde van de show was er een satirisch lied op de melodie van het nummer "Toy", waarmee de Israëlische zangeres Netta op 13 mei het Eurovisiesongfestival won. Het programma was zaterdag te zien op televisiezender NPO 1.


Een woordvoerder van BNNVARA bevestigt de ontvangst van de klacht van de Israëlische ambassade. "In de show van Sanne Wallis worden gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze besproken. De afgelopen week viel het winnende lied van het songfestival van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap", reageert de omroep in een verklaring.

In de parodie ging het onder meer over de Al-Aqsamoskee en het schieten met 'Buk-rakketten' naar Palestijnen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, verpakte zijn kritiek in een kritische tweet om de hele tekst puntsgewijs van commentaar te voorzien.