Vier Vlaamse filmproducties zijn geselecteerd voor het internationale filmfestival in het Schotse Edinburgh. Naast de speelfilms 'Zagros' van Sahim Omar Kalifa en 'Charlie en Hannah gaan uit' van Bert Scholiers gaat het om de documentaire 'A Punk Daydream' van Jimmy Hendrickx en de experimentele kortfilm 'Fugue, A Light's Travelogue' van Els van Riel. Dat laat het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) weten.

'Zagros' was de enige Vlaamse productie in de officiële selectie van het voorbije Film Fest Gent en ging er ook aan de haal met de Grote Prijs voor Beste Film. Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa is een portret van een jonge Koerdische herder die gebukt gaat onder de geruchten dat zijn zwangere vrouw hem ontrouw zou zijn en naar België vlucht op zoek naar de waarheid. De film kwam in november in de Belgische zalen en werd sindsdien verschillende keren geselecteerd voor internationale filmfestivals.

Ook 'Charlie en Hannah gaan uit' van Bert Scholiers ging in wereldpremière op Film Fest Gent. De prent schetst een nacht in het bestaan van twee praatgrage jongedames van midden de twintig, doorspekt met fantastische ontmoetingen en uitstapjes die alle wetten van de fysica tarten. De film kwam in februari in de zalen en komt over enkele weken ook in Nederland en de Verenigde Staten in de bioscopen.

'A Punk Daydream' is een lange documentaire van Jimmy Hendrickx over de moslimpunkgemeenschap in Indonesië. Hendrickx maakt een portret van de sociale, ecologische en politieke situatie in Indonesië door de ogen van de jonge punkers die er leven. 'A Punk Daydream' gaat in wereldpremière in Edinburgh.

Ten slotte is er de experimentele kortfilm 'Fugue, A Light's Travelogue' van kunstenares en filmmaakster Els van Riel. De film is een wetenschappelijk-historische zoektocht naar de complexiteit van licht. Van Riel schreef, regisseerde en produceerde de film, die in Edinburgh te zien zal zijn in de Black Box-sectie voor experimentele cinema.

De vier geselecteerde producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief van Gatz en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters, in 'Charlie en Hannah gaan uit' en 'Zagros'.

Het filmfestival van Edinburgh loopt van 20 juni tot 1 juli.