Verbod op vertoning van "Rafiki" is belachelijk, bevestigt Keniaanse filmcommissie © BELGA

Het is belachelijk dat de Keniaanse film "Rafiki", die het verhaal vertelt van een romance tussen twee vrouwen, niet in Kenia mag vertoond worden. Dat zegt de Keniaanse commissie voor het promoten van de nationale filmindustrie. Onlangs werd de film vertoond op het filmfestival van Cannes in de categorie "Un Certain Regard".

"Dit is een kwestie van vrijheid van meningsuiting", verklaarde commissievoorzitter Chris Foot afgelopen week tijdens een persconferentie. Hij meent dat de makers van de film de Keniaanse grondwet aan hun kant hebben. "Deze commissie zal de film en zijn makers blijven steunen", benadrukt hij verder.

"Rafiki" was de eerste Keniaanse film die een première kreeg op Cannes. De film werd opgenomen in de categorie "Un Certain Regard", maar mag in het thuisland van regisseur Wanuri Kahiu niet vertoond worden. De Keniaanse filmbeoordelingscommissie besloot eind april dat er geen vertoningen mochten plaatsvinden omdat de film lesbische scènes bevat. Volgens de huidige Keniaanse wetgeving, die nog dateert uit de tijd dat het Afrikaanse land een Britse kolonie was, is elke uiting van homoseksualiteit verboden.