Johnny Depp sleept Britse krant The Sun voor de rechter © BELGA

De Amerikaanse acteur Johnny Depp klaagt de Britse krant The Sun aan voor smaad. Hij pikt het niet dat hij in een artikel een vrouwenmishandelaar wordt genoemd.

Afgelopen weekend diende Depp de documenten in waarmee de zaak in gang wordt gezet. De 54-jarige acteur eist 200.000 pond (omgerekend ongeveer 230.000 euro), een vergoeding voor zijn juridische kosten en een schadevergoeding van de krant. Daarnaast wil hij dat dat de rechter de krant aanmaant om hem niet langer te beschuldigen van huiselijk geweld.

In een opiniestuk, dat op 28 april in de krant verscheen, maakte redacteur Dan Wootton zich druk over uitspraken van de Britse auteur J.K. Rowling. De Harry Potter-schrijfster was lovend over Depp, die de rol van de kwade tovenaar Gellert Grindelwald speelt in de 'Fantastic Beasts'-filmserie.

Dat Rowling liet weten dat ze blij was met de rol van Depp in de films kwam als reactie op de kritiek dat ze werkte met iemand die beschuldig is van mishandeling. Amber Heard, de ex-vrouw van de acteur, beweert dat Depp zich tijdens hun huwelijk gewelddadig heeft gedragen.

Wootton schreef in zijn artikel dat Rowling "de ergste soort Hollywood-hypocriet" is. Zijn rol in de film zou Depp "volledige rehabiliteren" in de filmindustrie. "Ze keurt gedrag goed dat ze luidkeels zou afkeuren op sociale media als dezelfde beslissing gemaakt zou worden door een mannelijke filmbaas."