Belg schrijft filmscenario nieuwe 'Baantjer' film © Paradiso

De Nederlandse politieserie 'Baantjer' komt na 12 jaar terug, maar dan in een nieuw jasje. In een speelfilm leren we de jonge rechercheur Jurre De Cock kennen. Videoland en RTL 4 volgen met een serie. Weinig Belgisch, al is het scenario wel geschreven door een Belg.

Carl Joos, die eerder al meeschreef aan de scenario’s van De Premier, The Broken Circle Breakdown en De Zaak Alzheimer, mag zich nu uitleven met de nieuwe Baantjer film. "Mijn generatie is opgegroeid - ik durf zelfs zeggen “gevormd door” - de Nederlandse omroepen: Toppop, Berend Boudewijn, Sonja Barend, André Van Duin, Jiskefet, Waldolala…en het absolute monument ‘Baantjer’,” vertelt Carl Joos aan de pers.
Lang heeft de scenarist niet moeten nadenken over het aanbod. “Het verhaal speelt bovendien in mijn eigen wonderjaar 1980, in een woelig Amsterdam dat oranje kleurde voor de kroning en in brand stond door de krakersrellen. Een topidee. Als je dan ook nog kan brainstormen met een rasfilmer als Arne Toonen, dat is niet schrijven, dat is smullen", vult hij aan.
 
Het verhaal begint als de dertigjarige Jurre De Cock, gespeeld door de Nederlandse acteur Waldemar Torenstra (zie foto), net rechercheur is geworden. De Cock en Montijn stuiten op een moordzaak die leidt naar een mogelijke aanslag tijdens de kroning van prinses Beatrix. Ze moeten alles op alles zetten om een drama op de kroningsdag te voorkomen.
 
De opnames starten in september. De verschijnt volgend jaar in de bioscoop in Nederland en België. Met de Belgische omroepen wordt nog onderhandeld.