De kritische vereniging SKEPP reikt dit jaar haar "Skeptische Put" uit aan actrice Veerle Dobbelaere. Die treedt op als coach voor het bedrijf TalentTester, dat carrièreadvies verstrekt op basis van gelaatsuitdrukkingen. "Wat deze beoefenaars onder meer via hun website beweren, deed zelfs de ervaren leden van de prijzencommissie slikken", zegt SKEPP. Dobbelaere zou haar BV-schap voor zelfpromotie hebben "misbruikt".

Oprichtster Nancy Steels en Veerle Dobbelaere "bedachten een volledig nieuwe manier om geld te verdienen door het adviseren van carrières", vindt SKEPP. "Gewoon door de gezichten van mensen te analyseren. De methode doet denken aan de negentiende-eeuwse frenologie, een theorie die vandaag geen wetenschappelijke basis heeft. Ook het BV-schap van één van onze twee laureaten wordt voor eigen promotie gebruikt", laakt de jury.

SKEPP onderzocht de wetenschappelijk onderbouw van het werk van Talent Tester, maar was niet overtuigd. "Onder het wetenschappelijk bewijs bevond zich zelfs een studie van de bekende psycholoog Richard Wiseman, die net aantoont dat je iemands persoonlijkheid niet kan afleiden uit zijn uiterlijk."

De "Zesde Vijs", een prijs voor wie zich verdienstelijk heeft gemaakt bij het verspreiden van kritische en objectieve informatie over pseudowetenschap, gaat dit jaar naar de journalisten Maxie Eckert en Mark Eeckhaut (De Standaard). Die brachten aan het licht dat kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool, bekend van het Vier-programma "Topdokters", knoeide met zijn klinische studies.

"Terwijl iedereen zich zat te vergapen op het wonderbaarlijke kunnen van de geneesheren, keken onze laureaten met een kritische blik naar de inhoud van hun beweringen", zegt de jury. Voor Mark Eeckhaut is het al de tweede keer dat hij de prijs ontvangt.