Sandra Bullock: 'Bijna weg uit Hollywood om seksisme'


Haar moeder zorgde ervoor dat Sandra opgroeide als trotse, zelfstandige moeder.


Sexistische filmbazen dreven Sandra Bullock bijna uit Hollywood. De ster uit de film Gravity heeft een succesvolle carrière achter de rug, met onder andere een Oscar voor haar rol in The Blind Side, maar ze geeft toe dat het seksisme dat ze heeft meegemaakt aan het begin van haar carrière haar wel twee keer deed nadenken om het acteerpad op te gaan.

"Het was moeilijk voor mij, want ik liep met oogkleppen door het leven en kwam op de plek waar ik minder was omdat ik een vrouw was," vertelt ze aan USA Today. "En dat was een bittere pil om te slikken. Ik had daar veel verdriet van. Ik was als: 'Wauw, misschien moet ik hier weg. Misschien moet ik nog iets anders doen om in mijn levensonderhoud te voorzien'. En dat was midden in de tijd dat ik aan het werk ging. Ik wilde geen deel uitmaken van die wereld waar die ervaring was".

Bullock, die met haar rol in Speed in 1994 doorbrak, legt uit dat ze geen idee had hoeveel ongelijkheid vrouwen in Hollywood hadden omdat ze niet opgroeide met seksisme.

"Mijn carrière is een domino-effect geweest van mensen die zeiden, 'Ik zou graag willen dat deze persoon deze rol vervulde'," zegt ze. "En niet alleen in de filmindustrie, maar mensen in mijn leven. Mijn moeder heeft me opgevoed als: 'Je hoeft niet te trouwen, je bewandelt je eigen pad. Je verdient je eigen geld, en bent je eigen persoon'.

"Ik ging de wereld in om te denken dat er geen ongelijkheid was, dat iedereen gelijk was, en ik ook kan doen wat een man kan doen.

Maar uiteindelijk beleefde ze een "wake-up moment", Toen ze zich realiseerde: "Oh God, ik word op deze manier behandeld omdat ik een vagina heb!"

Cover Media/Novum Nieuws