Tom Waes verdedigt WK-lied op Russische televisie © Photonews

Tom Waes herwerkte zijn alombekende ‘Dos Cervezas’ voor het WK tot ‘Dva Vodka’. De meezinger puilt uit van Russische clichés. In het journaal op de Russische zender NTV mocht Waes live een woordje uitleg geven.

Zelf had de televisiepresentator het misschien niet verwacht, maar ook in Rusland hebben ze al kennis gemaakt met ‘Dva Vodka’. Het liedje, bedoeld als grap, drijft de spot met enkele clichés. Een beer die op een balalaika speelt, het Kremlin, borsjt, een berenmuts passeren de revue. En vooral veel vodka.
Is het een grap of is het effectief alles wat jullie over Rusland weten? Denk je echt dat iedereen vodka drinkt, borsjt eet en met beren op balalaika speelt?” vraagt het NTV-nieuwsanker aan Waes. Die kan met moeite zijn lach inhouden, want natuurlijk gaat het om een grap. “Ik ben al vaak in Rusland geweest en natuurlijk weet ik dat jullie ook andere dingen doen dan vodka drinken”, vertelt hij in de uitzending. De twee presentator lijken er ook mee te kunnen lachen.

Hij houdt naar eigen zeggen echt van Rusland en plant binnenkort weer een bezoekje: “Als jullie mij na dit lied nog toelaten, kom ik gegarandeerd naar het WK voetbal. Ik heb tickets in Kaliningrad voor de wedstrijd van België tegen Engeland. Ik hoop dat ik nog welkom ben."
 
Bekijk het volledige fragment: