Naam maken in de filmwereld, eenvoudig is het niet. Een mogelijkheid: kortfilms maken en hopen dat ze in het oog vallen op de festivals. Lorène Yavo is daar dit jaar in geslaagd en wint de Prijs van de Jury van de SundanceTV-kortfilmwedstrijd 2018.

SundanceTV en zijn Kortfilmwedstrijd

SundanceTV organiseerde dit jaar voor de vijfde keer zijn jaarlijkse Kortfilmwedstrijd, in samenwerking met Proximus. De winnende film komt in de loop van het jaar op het scherm op SundanceTV en kreeg een avant-première op het Sundance Film Festival in Londen, dat onlangs plaatsvond.

Zeshonderd filmmakers waagden hun kans en namen deel aan de SundanceTV-kortfilmwedstrijd, georganiseerd in vier landen: Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika en België. De jury, waarin ook Proximus een zitje heeft, selecteerde voor elk land de beste kortfilm.

Lorène Yavo, jong talent

Voor België ging de Prijs van de Jury dit jaar naar de 23-jarige Lorène Yavo uit Bergen, die nog maar net afgestudeerd is aan het departement animatiefilm van de Brusselse hogeschool La Cambre. De winnende film: ‘A chacun sa malédiction’ (in het Engels vertaald als Count Your Curses), een urban sprookje met een vleugje sarcasme.

Alles gaat goed

Yavo neemt ons mee naar een stad waar het bovennatuurlijke deel uitmaakt van het alledaagse leven. Twee mensen die samen een appartement delen hebben voor de zoveelste keer een probleem : hun beschermende huisgeest is alweer verslonden door een onbekend creatuur. Ze moeten dus op zoek naar vervanging, en een oplossing voor hun probleem. ‘Tout va bien, alles gaat goed’, zegt een van de twee. Vooral om zichzelf gerust te stellen ...

Urban fantasy

‘A chacun sa madédiction’ is de urban fantasy kortfilm waarmee de jonge Yavo met succes afstudeerde aan La Cambre.
“Ik heb de film gemaakt tijdens mijn laatste jaar aan La Cambre, en hem vervolgens ingezonden voor verschillende festivals: Sundance en Bilbao en enkele festivals voor fantastische films. De feedback is positief, ik ben echt blij verrast!" 

Een prijs van formaat

‘A chacun sa malediction’ won de Prijs van de Jury in het Belgische luik van de SundanceTV-kortfilmwedstrijd, georganiseerd in samenwerking met Proximus.

De film kreeg onlangs zijn avant-première op het Sundance Film Festival 2018 in Londen, samen met de films van de drie laureaten voor Frankrijk, Spanje en Zuid-Afrika. De vier winnende films zullen in de loop van het jaar ook worden uitgezonden op SundanceTV. Helemaal niet slecht!