David Harbour vertelt over zijn bipolaire stoornis


Spiritualiteit triggert de manische episodes van Harbour


De ster van Stranger Things, David Harbour, vertelt open over zijn strijd met een bipolaire stoornis waar hij ooit voor opgenomen is geweest. De acteur liet op podcast WTF van Marc Maron weten dat hij zijn diagnose kreeg toen hij 25 was.

"Het interessante waarover ik nooit in het openbaar heb gesproken is dat ik me verdiept had in het katholicisme… ik was anderhalf jaar nuchter… en toen had ik een manische episode en kreeg ik de diagnose bipolair. Ik dacht dat ik in verband stond met een soort God waar ik niet echt bij betrokken was", vervolgt hij. "Het was alsof ik opeens alle antwoorden had.”

Daarna is hij opgenomen in een inrichting en dat viel nogal tegen. Ik heb twee dingen geromantiseerd in mijn leven en beide zijn tekortgeschoten. Eén ervan is de psychiatrische inrichting. Echt niet zo leuk als ik dacht dat het was. Ik had er een romantisch idee van... maar het eindigt met verdrietig zijn en het ruikt als s**t.".

"Ben je ooit in een psychiatrische inrichting geweest?”, vervolgt hij. "Het enige dat een gek persoon en een normaal persoon definieert - omdat je heel normaal kunt lijken als een gek persoon - is dat ze ervan overtuigd zijn dat ze gezond zijn. Gekke mensen zijn ervan overtuigd dat ze gezond zijn. Het is ongelooflijk".

Harbour slikt medicijnen en beweert dat hij heeft uitgevonden wat zijn bipolaire episodes triggert en weet wat hij moet doen om er mee om te gaan. "Het grappige van mijn specifieke hersen- of geestesziekte is elke keer dat ik zo'n episode heb meegemaakt, dat het altijd gepaard ging met spiritualiteit", zegt hij. "Over het algemeen vinden mensen dat ik meer moet mediteren of aan yoga moet doen. Maar ik moet bijvoorbeeld een cheeseburger eten en gewoon sigaretten roken en hangen.”

"Want op het moment dat ik dicht bij antwoorden en mystiek kom... is het alsof ik mezelf verlies, dus als ik een zelfhulpboek ga schrijven wordt het ongeveer zoiets van: Ga op de bank zitten en speel videospelletjes".

Cover Media/Novum Nieuws