Vlaanderen animeert animatiefilmfestival Annecy © BELGA

Vlaanderen is dit jaar sterk vertegenwoordigd op het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy (van 11 tot en met 16 juni). Met 'Bloeistraat 11' van Nienke Deutz en 'Panta Rhei' van Wouter Bongaerts maken twee korte animatiefilms uit Vlaanderen kans op prijzen in de Officiële Competitie. Beide films zijn gemaakt door VAF Wildcardlaureaten. 'Ce magnifique gâteau!', de nieuwe stop-motion animatiefilm van Emma De Swaef en Marc James Roels, zal in Annecy te zien zijn als speciale vertoning. En ten slotte worden ook de Vlaamse coproducties 'Le chat qui pleure', 'Funan', 'Captain Morten and the Spider Queen', 'Marnie's World' en 'Another Day of Life' op het prestigieuze animatiefestival vertoond.

'Bloeistraat 11' gaat over twee meisjes aan het begin van hun puberteit. De beste vriendinnen zijn onafscheidelijk en doen het liefst alles met z'n tweeën. Maar de vanzelfsprekendheid van hun samenzijn wordt op de proef gesteld door de tussenkomst van de puberteit. Terwijl de zomer voortduurt, zorgt het haast ongemerkt veranderen van de lichamen van de meisjes voor ongemak in hun vriendschap.

'Panta Rhei' (Alles stroomt) vertelt het verhaal van Stefaan, een wetenschapper die wordt gekweld door water dat genadeloos zijn leven binnensijpelt. De film werd geproduceerd door Karim Rhellam voor Creative Conspiracy. Na Annecy wordt Panta Rhei deze zomer ook vertoond op het Anima Mundi Festival in het Braziliaanse Rio de Janeiro en op het Kroatische Supertoon International Animation Festival.

Ook 'Ce magnifique gâteau!' is geselecteerd voor Annecy. De historische stop-motion animatiefilm vertelt het verhaal van vijf personages in het koloniale Afrika aan het eind van de 19de eeuw: een rusteloze koning, een Pygmee in een luxehotel, een mislukte zakenman op expeditie, een verdwaalde drager en een jonge deserteur. De prent ging in Cannes in wereldpremière binnen de Quinzaine des Réalisateurs. en werd geproduceerd door Beast Animation in coproductie met Vivement Lundi!, Pedri Animation, ARTE France en het CNC.

Daarnaast zijn in Annecy verschillende Vlaamse coproducties te zien. In de competitie voor korte animatiefilms vinden we 'Le chat qui pleure' van Alain Gagnol en Jean-Loup Felicioli, het Franse duo achter de internationale succesfilms 'Une Vie de Chat' (2010, genomineerd voor de Oscars van 2012) en 'Phantom Boy' (2015). Daarnaast wordt de oorlogsfilm 'Funan' van Denis Do vertoond in de Officiële Competitie. De jeugdfilms 'Captain Morten and the Spider Queen' van Kaspar Jancis en 'Marnie's World' van Christoph en Wolfgang Lauenstein worden dan weer buiten competitie vertoond.

Voorts wordt ook 'Another Day of Life' in Annecy vertoond, buiten competitie. De hybride documentaire van Raúl de la Fuente en Damian Nenow ging in wereldpremière op het afgelopen Festival van Cannes, waar het in de Officiële Selectie zat (buiten competitie). 'Another Day of Life' vermengt animatie met archiefbeelden en vertelt het aangrijpende verhaal van een reis die journalist Ryszard Kapuscinski in 1975 maakte in Angola. De Poolse sterreporter bracht drie maanden lang verslag uit van de grimmige onafhankelijkheidsstrijd die volgde op de Angolese Anjerrevolutie. Walking The Dog was de Vlaamse partner in deze Pools-Spaans-Belgische coproductie.