Ewout Leys uit Ieper vestigt nieuw Blokken-record © VRT

Na vijf jaar en exact 1.058 afleveringen is het zover: Blokken heeft een nieuwe recordhouder. Vrijdag slaagde Ewout Leys erin om, als eerste deelnemer sinds Saar Bossuyt, een elfde keer het finalespel te spelen. In een bloedstollende finale had Ewout nog maar enkele seconden over wanneer hij met de tip 'hulp' het achtletterwoord 'bijstand' vond.


In september 2013 dwong Saar Bossuyt uit Kortrijk als eerste kandidaat in de Blokken-geschiedenis een elfde deelname af. Toen een absoluut record. Maar in haar elfde finale struikelde ze over het achtletterwoord 'buikdans'. Ruim duizend afleveringen later mag Ben Crabbé voor de tweede keer een kandidaat in zijn elfde finale verwelkomen. Op het allerlaatste moment weet de 25-jarige Ewout Leys uit Ieper het woord ‘bijstand’ te achterhalen. Daarmee is hij de absolute recordhouder. Als eerste kandidaat ooit heeft Ewout een ticket richting 12de aflevering beet.

De vorige recordhoudster, Saar Bossuyt, reageert erg sportief op de prestatie van Ewout: "Ik vind het mooi dat mijn record zo lang stand heeft gehouden. Maar ik ben ook echt blij voor Ewout dat het hem gelukt is. Het doet me veel plezier dat het record in West-Vlaanderen blijft." Jarenlang werd Saar op elk familiefeest over het record aangesproken. Volgens haar zal het nieuws binnen de familie dan ook voor veel commotie zorgen. Al grappend voegt ze eraan toe: "Voor mezelf vind ik het niet erg dat het tijdens de familiefeesten vanaf nu eens over iets anders kan gaan dan over mijn Blokken-record."

Wie is Ewout Leys?
•25 jaar, afkomstig uit Ieper, woont nu in Roeselare;
•Huisarts in opleiding bij een groepspraktijk in Hooglede. Huisarts worden was zijn jongensdroom;
•Dankt zijn voornaam aan een personage uit de tv-serie Gummi Beren. De oudere zussen van Ewout waren grote fan van het programma;
•Grote Eurovisiesongfestivalfan;
•Assistent-scheidsrechter in eerste provinciale in West-Vlaanderen;
•Versloeg in zijn eerste aflevering topkandidaat Yannick Kapinga, die toen voor de achtste keer speelde.

Bekijk Blokken elke weekdag om 18u35 op Eén of waar je ook bent op proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!