Amerikaanse filmrecensenten zijn overwegend blank en man © BELGA

Ruim drie op vier filmrecensenten in de Verenigde Staten zijn blank en man. Dat hebben onderzoekers van de Amerikaanse journalistenschool USC Annenberg vastgesteld na een studie van 19.559 filmrecensies van de belangrijkste Amerikaanse kranten, nieuwswebsites en televisiezenders. Het filmmagazine Deadline.com publiceerde enkele resultaten van de studie.

Van de 19.559 nagekeken recensies in de belangrijkste kranten, nieuwswebsites en televisiezenders werd 77,8 procent door een man geschreven en 22,2 procent door een vrouw. Dit vertaalt zich in een genderratio van 1 op 3,5.

Blanke recensenten schreven ruim 82 procent van alle recensies, terwijl hun collega's van kleur amper 18 procent van de stukken neerpenden. Nochtans behoort 38,7 procent van alle Amerikanen tot een minderheidsgroep en zijn niet-blanke auteurs daarom ondervertegenwoordigd, stellen de onderzoekers.

De onderzoekers registreerden vergelijkbare resultaten bij recensiewebsites zoals RottenTomatoes.com. Van de 3.359 recensies die geschreven werden door toprecensenten van Rotten Tomatoes werd 76 procent geschreven door een man, 24 procent door een vrouw. Bijna 9 op 10 (88 procent) van de recensies is door een blanke auteur geschreven.

Volgens Dr. Stacy L. Smith, initiatiefneemster van deze studie, toont het onderzoek aan dat diversiteit bij filmrecensenten zo goed als afwezig is. "We moeten goed nadenken over de gevolgen van deze ondervertegenwoordiging. Wat voor gevolgen heeft het dat onze filmcultuur gedomineerd wordt door individuen van eenzelfde etnische groep? En hoe reageren filmfans van een etnische minderheid op deze dominantie? We kunnen deze vragen niet allemaal beantwoorden in deze studie, maar het is wel noodzakelijk om dit in de toekomst te doen", besluit Smith.