Het Filmfestival van Oostende zal de komende editie drie iconen van de Vlaamse cinema huldigen. Raoul Servais, Harry Kümel en Robbe De Hert krijgen een Lifetime Achievement Award. Dat is gezegd bij de bekendmaking van de affiche en de promospot vandaag in Oostende.

Het programma van Filmfestival Oostende begint vorm te krijgen. Er gaat dit jaar bijzondere aandacht naar de Vlaamse filmmakers Raoul Servais, Harry Kümel en Robbe De Hert die ook een Lifetime Achievement Award zullen ontvangen. Elke award is gelinkt aan een vertoning van een film van of over één van deze drie pioniers.

Zo brengt Rudy Pinceel met de documentaire 'Servais' een ode aan Raoul Servais, de baanbrekende animatie-regisseur van Oostende. De documentaire gaat op FFO in première.

Daarnaast zal de langverwachte documentaire 'Hollywood aan De Schelde', het droomproject van Robbe de Hert waar jaren aan gewerkt is, in première gaan. De film kijkt naar de geschiedenis en evolutie van de Vlaamse film. Een geschiedenis waar De Hert zelf een belangrijke rol in heeft gespeeld. De Hert krijgt ook zijn eigen ster op de Walk of Fame.

Met de vertoning van 'Les Lèvres Rouges' van Harry Kümel neemt het FFO het publiek terug mee naar het Oostende van de jaren '70.

Daarnaast pakt FFO ook opnieuw uit met het publieksevenement "Film in het Park", op 20 augustus, als voorbode op het festival. Master Matteo Simoni geeft er met 'La Vita è Bella' van Roberto Benigni meteen een inkijkje in zijn programma. Matteo koos als rode draad doorheen zijn selectie het thema vader-zoon. Samen maakten ze daarrond ook zes korte spots. Verder zullen festivalgangers kunnen genieten van zijn selectie met enkele filmklassiekers zoals 'In the Name of the Father', 'There Will be Blood' en 'La Stanza del Figlio'.