Italiaans strijdlied wordt Vlaamse hit na successerie © Isopix

Ben jij één van de vele 'La Casa de Papel'-fans? Dan heb je vast ‘Bella Ciao’ al eens gehoord. Door het succes van de serie, groeit het meer dan 100 jaar oude strijdlied nu uit tot een Vlaamse hit. ‘Bella Ciao’ is namelijk de hoogste nieuwkomer in de Ultratop 50.

Met het nummer protesteerden verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen het fascisme en nationaalsocialisme. De studentenbeweging van mei 1968 gebruikte ‘Bella Ciao’ als één van hun strijdliederen.
Dat het oude lied (het oudste lied in de top 50!) nu terug een succes is, heeft alles te maken met de Netflix Original-'La Casa de Papel'. In de serie wordt de strafste bankoverval van Spanje uit de doeken gedaan, die op de Koninklijke Munt. Dat is het plan van één professor en acht activisten, die zich vermommen met Salvador Dali-maskers. ‘Bella Ciao’ is al een even straf element uit de reeks. In volle euforie dansen de gijzelnemers op het nummer. Ook wanneer de overwinning nadert, klinkt ‘Bella Ciao’, emotioneel gezongen door de twee hoofdrolspelers: El Profesor en Berlin.
 
Het oude strijdlied, met eenvoudige songtekst, bevat veel potentieel. In de Vlaamse Ultratop komt ‘El Profesor’ geremixt door de Franse dj Hugel als hoogste nieuwkomer binnen, in de Waalse Ultratop staat een versie van Naestro samen met een kwartet pop- en urbansterren. Frankrijk doet het nog beter: in de Franse hitlijsten stonden er dit jaar maar liefst elf verschillende versies van ‘Bella Ciao’.

Heb je 'La Casa de Papel' nog niet bekeken? Dan moet je daar dringend verandering in brengen. Lees hier meer over Netflix-topper.
Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204).
 
Beluister ‘El Profesor’, de ‘Bella Ciao’-remix van Hugel:
 
 
In de Netflix-serie klinkt het zo: