Brussel elf dagen lang het centrum van de filmwereld © BELGA

Van nu woensdag tot zaterdag 30 juni vindt het "eerste internationale filmfestival" van Brussel plaats, op diverse locaties in de stad. Het Brussels International Film Festival (BRIFF) neemt de fakkel over van het BRFF, dat dit jaar wegens een dichtgedraaide subsidiekraan niet doorgaat. Het BRIFF focust op zowel de Belgische als de Europese en de internationale film. Eregaste is Claudia Cardinale. Van de Italiaanse actrice worden tien films vertoond, van klassiekers als "Il Gattopardo" en "Once upon a time in the west" tot minder bekend acteerwerk.

Met Flagey, UGC De Brouckère, Bozar, Les Galeries en Pathé Palace openen bijna alle grote filmzalen van Brussel hun deuren voor de vele films en competities. Zo is er een nationale competitie om de kwaliteit en diversiteit van de Belgische film te tonen, een Europese competitie die in het teken van de ontdekking staat en een internationale competitie die toekomstige succesfilms selecteert.

In de internationale competitie - opgebouwd rond een reeks films uit de grote festivals van Cannes, Berlijn en Venetië - kunnen toeschouwers kennismaken met twaalf speelfilms die niet eerder in België te zien waren. Ze omvat niet alleen toekomstige kaskrakers, maar ook de persoonlijke favorieten van een reeks doorgewinterde programmatoren.

Dat internationale luik brengt films uit de VS, Brazilië, Frankrijk, Iran, Bulgarije en Rusland. Bekende namen: Matteo Garrone (maker van "Gomorra", aanwezig met zijn jongste film "Dogman"), David Robert Mitchell (van "It follows", nu met de thriller "Under the silver lake"), Christophe Honoré ("Les Biens-aimés", op het BRIFF met "Plaire, aimer et courir vite"), Jason Reitman (regisseur van "Juno", zijn nieuwe film heet "Tully") en Boris Chlebnikov (van het charmante "Koktebel", in Brussel met "Arrythmia").

Het Europese luik, georganiseerd in samenwerking met regisseursvereniging ARRF, staat in het teken van een aantal ambitieuze regisseurs en hoogstaande, aparte films 'made in Europe'. Bekende namen presenteert dit competitiedeel niet, maar daar kan snel verandering in komen.

Via de nationale selectie kunnen publiek en professionals van over de hele wereld (opnieuw) kennismaken met een zwart-geel-rode bloemlezing van films die de voorbije zes maanden in de bioscoop te zien waren. Dat zijn, onder andere, het veelbesproken "Patser", het Syrië-drama "Insyriated" en "Carnivores" (van Jérémie en Yannick Renier).