Nieuw Gents festival Videodroom combineert muziek en film © BELGA

In Gent lanceren Kunstencentrum Vooruit en Film Fest Gent binnenkort Videodroom, een evenement dat gelijk loopt met het Gentse filmfestival, maar zich omschrijft als een "uniek cross-overuniversum van film en muziek". Bezoekers krijgen er live muziek te zien, unieke improvisaties en radicale deconstructies van bekende filmthema's die ter plaatse op allerlei manieren samenvloeien met beeldprojecties. De primeur is voor voormalig Sonic Youth-frontman Thurston Moore.

Moore opent het festival met zijn nieuwe score bij vier kortfilms van experimentele filmmaker Maya Deren. Het eenmalige festival nodigt ook de Londense rapper GAIKA uit, die een remix van zijn muziek op Akira brengt, de anime-cultfilm van de Japanse regisseur Katsuhiro Otomo. Het Gentse audiovisuele elektronicacollectief Raveyards zorgt voor een totaalspektakel geïnspireerd op horrorfilms. En componist Kevin Toma brengt live zijn nieuwe score voor James Whales' Frankenstein, een compositie op piano en synthesizer in combinatie met ingetogen samples en soundscapes.

De creaties op Videodroom zijn uniek en enkel te aanschouwen tijdens het festival, dat binnen de krijtlijnen van Film Fest Gent plaatsvindt. Naast de internationale filmcompetitie, de vele avant-premières en heel wat evenementen, gaat dan ook veel aandacht naar filmmuziek, met als hoogtepunt de uitreiking van de World Soundtrack Awards. Samen met Vooruit wil Film Fest Gent die lijn doortrekken in Videodroom.

Het tiendaagse cross-overuniversum Videodroom gaat van start op 10 oktober en duurt tot 19 oktober.