Pixar en Disney krijgen nieuwe bazen © BELGA

Pete Docter en Jennifer Lee zullen de animatiestudio's Pixar en Disney leiden. Ze volgen John Lasseter op, die opstapte na klachten over grensoverschrijdend gedrag.

Docter regisseerde eerder de Pixar-films 'Up' en 'Inside Out' en Lee was verantwoordelijk voor de regie van de Disney-prent 'Frozen'. De twee nemen de creatieve leiding van de twee bedrijven op zich en moeten de toekomst voor de komende jaren uitstippelen.

Lasseter is een van de oprichters van Pixar en was baas bij Walt Disney Animation Studios. Hij is de man achter films als 'Toy Story' en 'Cars' en werd gezien als de nieuwe Walt Disney.

In november kondigde Lasseter aan dat hij een sabbatical van zes maanden nam na ongepast gedrag tegenover werknemers van het bedrijf. Hij gaf toe dat hij gefaald heeft om een cultuur van "vertrouwen en respect" in zijn studio's te creëren.

Disney liet eerder deze maand in een persbericht weten dat de 61-jarige Lasseter tot het einde van het jaar consultant zal zijn. Daarna verlaat hij de entertainmentgigant.

Het is nog steeds niet duidelijk waar de man van beticht wordt. Hij zou misstappen hebben begaan, waardoor sommige medewerkers van de animatiestudio's zich zeer ongemakkelijk zouden hebben gevoeld.