VRT zet 100 jaar Grote Oorlog in de kijker © VRT

Op 11 november 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd, WOI eindigde voorgoede. De VRT wil de historische gebeurtenis herdenken over de verschillende netten heen.

Eén
Met ‘Nooit meer ten oorlog’ blikt Eén op 11 november terug op een eeuw lang wapenstilstand en wordt er een blik op de toekomst geworpen. Eén zendt live een acht uur durende marathonuitzending uit vanop de Grote Markt in Ieper. Om 11.00 uur wordt vanuit Brussel de plechtigheid aan het graf van de onbekende soldaat getoond. The Last Post vormt het einde van de uitzending. Karl Vannieuwkerke neemt de presentatie op zich en ontvangt nationale en internationale gasten. Goedele Wachters trekt als vliegende reporter naar tal van belangrijke plaatsen in Ieper. Arnout Hauben bevindt zich langs de frontlijn, waar hij luistert naar het (muzikale) oorlogsverhaal van kleine en grote artiesten.

Canvas
29 juni zendt Canvas ‘Het Waterfront’ live uit, een project voor het GoneWest-initiatief van de provincie West-Vlaanderen. Reporters Joris Hessels en Dominique Van Malder maken een tocht van 21 kilometer langs de kust. Ze komen er 6000 mensen tegen die een persoonlijke boodschap op een bootje schrijven, samen met de naam van een WOI-slachtoffer. Er zijn ook vijf performances die een boodschap van hoop verkondigen. Ter afsluiting worden bij signaal van een Belgische koninklijke hoogheid de 3000 bootjes te water gelaten.

Daarnaast voorziet Canvas tal van documentaires: 10 oktober start de vijfdelige reeks 'Apocalyps, de Eerste Wereldoorlog', waarin per uitzending een ander aspect van de oorlog onder de aandacht wordt gebracht.
'Apocalyps, never-ending war 1918-1929', een andere vijfdelige documentairereeks, gaat op antenne vanaf 14 november. Die gaat over de situatie na de oorlog.
Op zondag 11 november zendt Canvas de Canvas-documentaires 'De allerlaatste getuigen: Uitzicht op vrede' en 'Publiek geheim: De raid op Zeebrugge' uit. Ook in het najaar: de auteursdocumentaire van Annabel Verbeke: 'We will remember them'.

Ook bij de VRT-radionetten gaat de historische gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij. Klara voorziet in juni de podcast ‘Opus 14-18’, waarbij wekelijks artistieke verhalen van kunstenaars tijdens WOI verteld worden. De radioreeks ‘Parijs-Berlijn. Een reis van oorlog naar vrede’, gebaseerd op het boek van Peter Jacobs en Erwin De Decker, volgt in oktober. Het ‘War requiem’ van Annelies Van Parijs wordt op 11 november rechtstreeks vanuit Bozar uitgezonden. Ook Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en MNM voorzien specials in het najaar.