Kritiek op Sean Dhondts vitaminekuur © Isopix

Sean Dhondt lag enkele dagen geleden in een ziekenhuisbed, dat plaatste hij zelf op Instagram. Niets ergs aan de hand. De presentator volgde een IV-therapie waarbij hij vitaminen toegediend krijgt. Volgens hem supergezond, maar daar denkt niet iedereen zo over.

Bij intraveneuze therapie worden via een infuus mineralen, vitaminen en antioxidanten in het lichaam ingebracht. Daardoor zou je een energieboost krijgen. Zo schrijft ook Dhondt bij zijn Instagramfoto: “Na een drukke week boost ik mijn energielevel”. De trend is overgewaaid uit Amerika, Engeland en Nederland. 
 
Volgens klinisch nutritioniste Elisabeth De Waele, één van de ‘Topdokters’ op VIER, is zo’n vitamine-infuus overbodig en kan het zelfs gevaarlijk zijn. “Overdaad schaadt. Door een overschot aan vitamine A kunnen je huid en ogen oranje kleuren. Een vergiftiging is ook niet uitgesloten”, vertelt ze in Dag Allemaal. “Vitamine E beïnvloedt de bloedstolling en van een overdosis vitamine D krijg je diarree en het veroorzaakt gewichtsverlies”, vult de nutritioniste aan. 
 
Volgens de topdokter is de behandeling niet nodig als je niet ziek bent. “Zo zoek je onnodige risico’s op.” Dat gaat dan vooral over het toedienen van vetoplosbare vitamines die door het lichaam opstapelen in de vetcellen. Volgens Frederik Braet, de zaakvoerder van Lightfalls Clinic waar Dhondt zijn infuus kreeg, gaat het hier om wateroplosbare vitamines “Die worden rechtstreeks in de bloedbaan gebracht, het lichaam neemt op wat het nodig heeft en zo worden alle tekorten aangevuld”, vertelt hij in het weekblad.