Succesvolle serie "Roseanne" krijgt spin-off zonder Roseanne © BELGA

De Amerikaanse zender ABC heeft bekendgemaakt dat de succesvolle serie "Roseanne" een spin-off krijgt. Dit keer zonder Roseanne Barr en waarschijnlijk onder de naam "The Conners".

Dit jaar maakte de tv-serie "Roseanne" een comeback op de Amerikaanse televisie, nadat de serie eerder te zien was van 1988 tot 1997. De serie werd echter geannuleerd nadat hoofdrolspeelster Roseanne Barr racistische uitlatingen deed op Twitter.

De 'racismetweet' over Valerie Jarrett (61), die als adviseur voor voormalig president Barack Obama (56) werkte, was volgens Roseanne antisemitisch en niet racistisch bedoeld. "Ik heb me nooit ingelaten met racisme en zal dat ook nooit doen", twitterde Roseanne. "Ik ben niet waar mensen mij van beschuldigen."

De gewraakte tweet, waarin de comédienne de afro-Amerikaanse moslima Jarrett de baby van de Moslim Broederschap en "Planet Of The Apes" noemde, ging volgens Roseanne over "het antisemitisme van de deal met Iran". "Mensen met een laag IQ kunnen denken wat ze maar willen."

Barr zal zowel creatief als financieel niet meer betrokken zijn bij de show. "Ik heb spijt van de zaken die ertoe geleid hebben mij te moeten verwijderen uit mijn eigen show. Ik ben akkoord gegaan met het voorstel om op deze manier 200 banen te behouden, van cast tot crew. Ik wens hen veel succes toe in de toekomst", aldus Barr tegen Deadline.

Er worden tien afleveringen opgenomen, die op primetime donderdagavond in Amerika uitgezonden zullen worden. Alle andere leden van de originele cast, die terugkwamen voor de 'revival' keren terug in de nieuwe spin-off. Zo zijn John Goodman (Dan) et Sara Gilbert (Darlene) terug van de partij.

De zender liet weten dat de serie onder de werktitel "The Conners" zal laten zien "dat families altijd een weg terug vinden naar een gesprek, liefde en lachen. Deze spin-off zal tijdloze issues blijven behandelen, die vandaag de dag net zo relevant zijn als 30 jaar geleden." Het is niet duidelijk hoe Roseanne uit de serie geschreven wordt.

"Roseanne" ging over een Amerikaans arbeidersgezin dat worstelt om rond te komen en was een van de weinige televisiereeksen die het conservatieve Amerika afschilderden.