Roseanne Barr: "Ik ben geen racist maar een idioot" © BELGA

Roseanne Barr heeft toegegeven dat ze een domme fout heeft gemaakt door op 29 mei een racistische tweet te posten en zo alle kansen op een nieuwe televisierol te vergooien. "Ik heb alles verloren en had er al spijt van voor ik alles verloor", verklaarde ze in een podcast van de Amerikaanse relatietherapeut en rabbijn Shmuel Boteach.

Dit jaar maakte de tv-serie "Roseanne" een comeback op de Amerikaanse televisie, nadat de serie eerder te zien was van 1988 tot 1997. De serie werd echter geannuleerd nadat hoofdrolspeelster Roseanne Barr eind mei racistische uitlatingen deed op Twitter. In een tweet vergeleek ze Valerie Jarrett, een voormalige assistent van ex-president Barack Obama, met een aap. Jarrett is van Afro-Amerikaanse afkomst.

In een interview met Boteach verklaart ze dat ze geen slechte bedoelingen had. "Ik ben veel dingen, waaronder een herrieschopper, maar ik ben niet dom. Ik zou nooit een zwarte landgenoot een aap noemen. Ik heb dat niet gedaan, maar mensen denken dat ik dat wel heb gedaan, en dat maakt me ziek."

Ze benadrukt dat ze beter had moeten weten, maar tegen beter weten in de tweet toch heeft gepost. "Het enige wat me rest te zeggen is dat ik geen racist, maar een idioot ben. Ik heb iets gedaan dat discrimerend kan overkomen en daar vraag ik vergiffenis voor."

Televisiezender ABC heeft inmiddels een spin-off aangekondigd van "Roseanne". De nieuwe serie krijgt de naam "The Conners" en zal zonder enige medewerking van Roseanne Barr worden geproduceerd.