David Lynch komt terug op uitspraken Trump: "U veroorzaakt lijden en verdeeldheid" © BELGA

De Amerikaanse "Twin Peaks"-regisseur David Lynch heeft president Donald Trump gisteren beschuldigd "lijden te veroorzaken en het land te verdelen". Zo maakt Lynch 180 graden tegenover zijn uitspraken van dit weekend in The Guardian, toen hij over Trump zei dat die de geschiedenis zou kunnen ingaan als een van de grootste presidenten".

De mythische regisseur shockeerde Hollywood en het progressieve publiek toen hij verklaarde dat Trump er goed aan had gedaan het politieke landschap van Washington door elkaar te schudden, omdat dat hoog tijd was. "Trump is misschien zelf niet goed bezig, maar zijn verdienste bestaat eruit dat hij de incompetentie van alle Amerikaanse politieke leiders aan de kaak stelt." Lynch liet eerder in 2016 blijken Bernie Sanders te steunen en verklaarde dat hij "waarschijnlijk" op de Libertariërs had gestemd.

Toch retweette Trump een artikel waarin Lynch werd geciteerd en grapte op een toespraak in South-Carolina dat Lynch zijn Hollywood-carrière nu wel voorbij is. Lynch verklaart nu echter in een open brief dat zijn uitspraken uit context getrokken zijn. "Jij en ik zouden eens moeten samenzitten en praten", schrijft Lynch op Facebook. "Als je zo blijft verderdoen, maak je geen kans om de geschiedenis in te gaan als een grote president. Het lijkt erop dat dit heel jammer zou zijn voor jou en voor dit land. Je veroorzaakt veel lijden en verdeeldheid."

Lynch bleef wel optimistisch en gaf Trump een goeie raad: "Het is nog niet te laat om van koers te veranderen. Leid ons naar een betere toekomst. Je kan dit land eenmaken. Je ziel zal zingen. Onder groots en liefdevol leiderschap verliest niemand, maar wint iedereen. Hopelijk denk je hierover na en neem je het ter harte. Het enige dat je moet doen is iedereen behandelen zoals je zelf zou willen behandeld worden."