Winnaar Leuvens Docville-festival op longlist Oscarnominatie langspeeldocumentaires © BELGA

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft Docville, het Leuvense festival voor documentairefilm, opgenomen in de lijst van festivals die vanaf heden een langspeeldocumentaire mogen nomineren voor een Oscar in deze categorie. De winnaar van de Prijs van de Jury in de Internationale competitie van Docville komt voortaan automatisch op die longlist terecht. Voor dit jaar is dat de Braziliaanse documentaire "Piripkura" die de Prijs in maart won.

Vanaf dit jaar werkt de Academy met een lijst van 28 toonaangevende festivals waarvan de winnende films op de longlist komen voor de categorie van de langspeeldocumentaires. Op die manier wil men niet-Amerikaanse producties meer kansen bieden om genomineerd te worden. Voorheen was hiervoor een bioscooprelease in de VS nodig.

Docville werd als Belgisch festival gekozen op een lijst waarop ook de filmfestivals van Berlijn, Cannes, Idfa (Amsterdam), Hot Docs (Toronto)... prijken. Volgens festivaldirecteur Frank Moens is het "een bekroning voor jarenlange inzet en bevestiging van het internationaal profiel". Ook het Kortfilmfestival Leuven, dat net als Docville een onderdeel is van de vzw Fonk, is een "Oscar Qualifying festival" voor de kortfilmcategorie.

De documentaire "Piripkura" handelt over de gelijknamige indianenstam in een gebied van het Zuid-Amerikaanse regenwoud waarvan nog slechts twee leden op nomadische wijze leven. Om de beschermde status van dit stuk regenwoud te behouden en bomenkap tegen te houden moeten ze bewijzen dat de stam er nog woont. Een fakkel, die sinds 1998 brandt, is hiertoe hun belangrijkste bezit. De fakkel wordt in de film gebruikt als metafoor voor het uitdoven van deze cultuur.