Michael Moore wil met documentaire Trump ten val brengen © BELGA

In 2016 voorspelde Amerikaans documentairemaker Michael Moore tot ongeloof van velen dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen, maar zo geschiedde. Moore wil daarom zijn nakende documentaire sneller uitbrengen den gepland, nog voor de Congresverkiezingen van november waarbij een derde van de Senaat en alle leden van het Huis van Afgevaardigden verkozen worden.

"Fahrenheit 11/9" gaat over Trumps overwinning en zijn ambtstermijn tot nu toe en Moore hoopt vooral te voorkomen dat de president nog een rechter van het hooggerechtshof kan aanstellen. Trump verving eerder al de overleden Antonin Scalia door de Republikein Neil Gorsuch en nu moet hij ook een opvolger zoeken voor Anthony Kennedy, die met pensioen gaat. Zijn keuze moet echter goedgekeurd worden door de Senaat, die momenteel grotendeels uit de Republikeinse partijgenoten van Trump bestaat.

"Ik ben mijn film aan het afwerken voor een release in september, omdat ik miljoenen mensen in het stemhokje wil krijgen", aldus Moore tegen talkshow-gastheer Sean Maher. "We gaan Trump ten val brengen. Als hij nog een rechter aanstelt zitten we met een rechts hooggerechtshof voor de rest van ons leven. Dan is het voorbij."

Maher zei dat Mitch McConnell, de leider van de meerderheid in de Senaat, nog voor de verkiezingen een zitting kan houden om over de nieuwe rechter te beslissen. "We moeten een manier vinden om die stemming tegen te houden", zei de controversiële documentairemaker daarop. "Ik zal samen met een miljoen andere mensen het Capitool omsingelen."

Moore kondigde vorig jaar al eens aan dat hij een documentaire over Trump ging maken. De film werd echter geschrapt omdat filmstudio The Weinstein Company in de nasleep van het Harvey Weinstein-schandaal ten onder ging.

Het is niet de eerste keer dat Moore Trump in het vizier neemt. Dat deed hij eerder al in zijn one-man show "TrumpLand" (2016) en recentelijk nog het Broadway-toneelstuk "The Terms of My Surrender" (2017). Ook voormalig president George W. Bush moest het in 2004 al ontgelden in de film "Fahrenheit 9/11".